Turáni átok: a kátyúkat kirágó pannon baktériumtörzs.

Jön a tél, jönnek az utakon a rengeteg autóst felbosszantó kátyúk. Hamarosan a fél ország ezekről fog beszélni, és nem sokkal később pedig az egész.

Amikor a magyarok többsége soha nem hagyhatta el az országot (vagy a szegénység, vagy a bezárkózás miatt), nem is tűnt fel, hogy máshol, akár a szomszédos országokban is jobbak az utak. Ám mostanra azért nagy a botrány, mert a még keményebb telekkel szembenéző Ausztriában például messze nincs annyi kátyú. Mit csinálnak ők jobban?

Oszlassunk szét egy régi tévhitet: a magyar szakemberek jók, sőt, nagyon jók. A magasan képzett, munkájukat a legnagyobb odafigyeléssel, tisztességgel végző útépítőktől kezdve a gondos terveket készítő mérnökökön át a mindig a leggazdaságosabb és legjobb megoldást választó gazdaságirányítókig mindenki profi. Rajtuk semmi nem múlhat, ez teljesen nyilvánvaló. A felhasznált anyagokból sem lophatnak el semmit (ugyan kinek kéne otthonról pár mázsa bitumen vagy útalap?), hiszen a magyar útépítéseken nagy a fegyelem.

Tulajdonképpen meg egyenesen jobbnak is kellene lennie az utaknak, ha a magyarok legendás tisztességére és munkaszeretetére gondolunk. A kátyúk viszont mégis ezrével szaporodnak, sőt, bizonyos körök egyenesen viccet csinálnak belőlük- néhányan meg azt hiszik, egyenesen el vagyunk átkozva.

Nos, a valóság az, hogy tulajdonképpen ez így is van. Általában az a közvélekedés, hogy bölcs eleink nem véletlenül jöttek Sumériából pont a Kárpát-medencébe: sok ezer éves tapasztalattal a hátuk mögött tudták, ezen a vidéken nincsenek vulkánok, szökőárok, nem jellemző a földrengés, a hurrikán. Tulajdonképpen a világ legjobb helye- mint azt mi, magyarok, jól tudjuk.

Akkoriban viszont még nem bitument használtak az útépítők. Igaz, már a híresen jó utakat építő rómaiak is felfigyeltek rá, hogy Pannóniában valahogy nehéz volt a dolguk. Hiába volt hatalmas település Aquincum, a mai Óbudán kizárólag újabb építésű utak vannak, egyetlen egy sincs napi használatban a római utak közül. És ennek jó oka van!

A világmindenség egységének alapelveit először feltáró parauniverzalista tudósok régóta gyanítják, hogy bizonyos kiegyenlítődési mechanizumusok léteznek bolygónkon: ahol nincs földrengés és hurrikán, ott valami más, helyi jellegű probléma jelentkezik előbb vagy utóbb. És a mi turáni átkunk az a csak nálunk megtalálható baktériumtörzs, ami a bitument rágja, s kátyúkat okoz.

A tudósok Viaoccidere Attilium névre keresztelték a baktériumot (az Attilium nyilván érthető, a magyar vonatkozás illetve a pusztítás miatt), ami ellen nem nagyon van természetes védekezés. Emiatt aztán nagyon úgy fest, amíg világ a világ, együtt kell élnünk itt, a magyar őshazában az úthibákkal.

Felmerülhet a kérdés: ha már tudni lehet, hogy egy baktérium a bűnös, miért nem hozzák ezt nyilvánosságra. Nos, a válasz nagyon egyszerű: azért, mert ezt a magyarok többsége úgyse hinné el, azt gondolnák, csakis a csapnivaló munkát végző útépítők találtak ki egy olcsó kifogást. Mert sajnos ez a hitetlenség, a kételkedés és a bűnbakkeresés is ugyanúgy turáni átok...

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!