Nem minden házikedvenc olyan ártalmatlan, mint ahogy azt gondoljuk.

Sokan szeretik a macskákat. Nagyon jó érzés a téli estéken simogatni a halkan doromboló szőrgombolyagot, imádjuk a cicás videókat, elolvadunk, ha vendégségben az ölünkbe ugrik egy cicus. 

Naná, hogy sok mítosz kapcsolódik hozzájuk, és természetes az is, hogy sokan mindenféle emberi tulajdonsággal ruházzák fel őket. Mondják őket behízelgőnek és karakánnak, intelligensnek és számítónak, tudjuk, hogy ügyesen lopakodnak, sokak szerint bravúrosan képesek elcsenni ezt-azt vagy bejutni olyan helyekre, amit el se tudunk képzelni. Úgy tartják, ügyesen befolyásolják a társaságukban levő embereket is.

Ha végigolvassuk a fentieket, akkor kiderül, hogy ezekkel a képességekkel például a titkosügynökök bírnak még. Nem kell azt hinni, hogy véletlen az egybeesés! Az ügyes és élelmes cicák egy része is képes kémtevékenységet folytatni- és ezt meg is teszik.

Az emberek bizalmába férkőzött macskák bármikor beülhetnek egy titkos beszélgetés alkalmával is valakinek az ölébe, és hallhatnak mindent. Senki nem lepődik meg, ha egy cica pár órára vagy akár pár napra elmegy otthonról- ki tudja, merre jár és kivel találkozik. Információkat ad át vagy utasításokat kap? "Ugyan már, egy cuki cicus!" - vágja rá mindenki.

Pedig alaposabban megfontolva vannak még itt meghökkentő dolgok. Például az, hogy a macskák képesek a semmiből megjelenni, és úgy részévé válni egy család életének, hogy gyakorlatilag az állat választja ki őket. Még örülnek is neki, pedig talán nagyon is tudatos volt a döntés! És ugyanígy teljesen váratlanul képesek el is tűnni, mintha befejeztek volna egy küldetést.

Hányszor látni olyat, hogy a cica odaül a számítógépező ember mellé, bámulja a monitort. Netán a vállára ül, miközben az olvas. Vajon miért érdekli őket ez ennyire? Persze ha lebuknak a számítógép előtt ücsörgő cicák, egyből olyan bájos, ártatlan képet vágnak, hogy a gazda elolvad, és semmi rosszra nem gondol. Megfigyelhető az is, ahogy a lakásban tartott cicák is forgatják a fülüket, "radaroznak". Mit akarnak kihallgatni?

És persze azt se felejtsük el, a cicák a történelem folyamán végig ott voltak az emberek közelében. Különleges állatként tisztelték őket már az ókori egyiptomiak is. Pusztán az volt erre az okuk, hogy jó volt őket simogatni, és aranyosak voltak ahogy játszottak? 

Természetesen nem csak beépített macskák vannak, sőt, a többségük jóravaló állat, még ha az ember manipulálásra a kémkedésre ki nem képzett példányok is alkalmasak. Ám hamarosan lebuktathatóak lesznek a titkos adatgyűjtést végző cicák: egy kutatócsoport már dolgozik az okostelefonokra telepíthető szoftveren, ami képes dekódolni a dorombolást. Nyilván a programozók nem fedik fel magukat, hiszen a háttérhatalom emberei számára nagyon érzékeny ügybe nyúlnak bele.

Sok macskatulajdonos igencsak meg fog döbbeni, hogy szó nincs ártatlan dologról, a ritmikusan ismétlődő hangokkal képesek üzenetet továbbítani kedvenceik! Az is ki fog derülni, kinek kémkednek, mert a szoftver képes azonosítani, hogy az üzenet orosz, angol vagy más nyelvű-e.

Addig is érdemes kellő óvatossággal eljárni. Amennyiben a cica nagyon kíváncsiskodik a munkánk iránt, inkább adjunk nekik egy kis nassolnivalót- a jól képzett macskakém tudja, lebukna, ha a macskaeledel helyett az atomreaktorok titkos dokumentációját választaná.

Simogatás, játék közben is érdemes inkább a cicára figyelni, vele foglalkozni. Még a jól kiképzett kémmacska is meglehetősen opportunista állat, és ha jól érzi magát valahol, akkor a küldetés teljesítésének kárára is képes inkább rendes cicaként viselkedni. Amíg mi jól bánunk velük, addig ők sem erőltetik az információszerzést, sőt, inkább elhúzzák a küldetést amíg lehet.

Az is jó megoldás, ha kölyökként fogadunk be cicát, netán egy elárvult macskát veszünk magunkhoz, mert ezek aligha kaphattak kiképzést. De összességében mind tehetünk a macskakémkedés ellen, ha úgy bánunk velük, hogy inkább minket válasszanak, ne pedig a megbízóikat!

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!