Nem biztos, hogy a kőzetlemezek vándorlása alakította ki a világunk ma ismert képét.

Hozzászoktunk ahhoz, hogy nagy kontinensekre tagozódik a szárazföld bolygónkon. Az egyik elmélet szerint eredetileg egy nagy őskontinens volt, ám a Föld mélyén dolgozó iszonyú erők szétszakították azt, és a kontinensek szép lassan vándorlásnak indultak.

Mára minden kontinensnek saját arca van, sajátos élővilága, és persze azt is tudjuk, más kontinenseken kicsit máshogy néznek ki az emberek. Nem véletlenül hívjuk például Afrikát "fekete kontinensnek", könnyű megismerni az Ázsiából származóakat is és így tovább. 

Manapság persze már van keveredés, hatalmas népcsoportok vándorolnak, de pár évszázada ez még nem volt jellemző. Tulajdonképpen érdekes is, hogy ilyen tisztán elvált, melyik népcsoport hol élt. Persze bizonyára vannak evolúciós magyarázatok, de azért mégiscsak furcsa, hogy Afrikában az Egyenlítő közelében egészen sötét bőrű emberek élnek, Amerikában vagy Ázsiában nem.

Létezik egy másik, sokkal inkább formabontó elmélet is, amit persze a hivatalos tudomány képviselői elvetnek. Mi van akkor, ha annak idején a különböző nemzetségbe tartozó emberek maguk vélték úgy, jobban jár mindenki, ha fizikailag is szétválasztják az otthonukként szolgáló kontinenseket, így mindenki megmaradhat sajátjai között? Talán a különböző bőrszínű emberek közötti csetepaték miatt egyeztek meg így. 

Ezt támaszthatja alá, hogy máig is léteznek szinte külön világot, külön kis kultúrát képviselő szigetvilágok (például Japán) vagy félszigetek ahol nem sikerült hibátlanul a kontinens leválasztás (Skandinávia, Alaszka). Afrika meg olyan, mintha össze lenne ragasztva egy déli csücsök a fekete bőrű emberekkel, és egy északi rész az ottani sajátos megjelenésű lakosokkal. Mindenesetre meglehetősen jól sikerült az elválasztás, ezért könnyű megkülönböztetni egy amerikai őslakost és egy kínait.

Csak egy dologgal nem számoltak az egykori bolygóformálók: olyan óriási erőket szabadítottak el, amiket nem tudtak uralni. Bármilyen, ma valószínűleg elképzelhetetlen technológiát vetettek be, globális kataklizmával járt a kontinensek vándorlása. Eltűntek az egykor fejlett kultúrák, tömeges fajkihalások következtek be és így tovább. Gyakorlatilag a földi élet fejlődése indulhatott a nulláról, a maroknyi megmaradt ember újból kezdhette kialakítani a civilizációt- ám külön-külön minden kontinensen. Ez a folyamat az, amit mi történelemként ismerünk.

És most pedig megint együtt kellene élnünk, nekünk, embereknek. Szomorú arra gondolni, hogy ez régen már nem ment, csak drasztikus megoldást találtak rá, ami majdnem az egész bolygót elpusztította. Most tehát mégiscsak okosabbnak kellene lenni- van rá esély vajon?

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!