Rafinált tervvel veheti át az angol királyi ház a hatalmat a hosszú ideje független Egyesült Államok felett.

A négyévente egymást követő elnökválasztási kampányok általában az egész világot izgalomban tartják. Némileg érthetetlen módon még nálunk is részletes beszámolókat kapunk a vitákról és előválasztásokról, pedig alapvetően semmilyen súlya nincs annak, hogy melyik esélytelen jelöltek buknak el már a procedúra elején. 

Mindenesetre ez a lehetőség végülis betekintést adhat a tengerentúli politika zavaros bugyraiba. És páran úgy vélik, itt valami nagyon különös és furcsa versengés zajlik, ami mögött valami hátsó szándék bújik meg.

A jelöltek egy része ugyanis jelentéktelennek vagy súlytalannak tűnik, és akiknek a neve ismertebb, azok enyhén szólva sem egységesen tisztelt emberek. Ott van például Jeb Bush, a korábbi "sikerelnök", George W. Bush testvére, aki a republikánusok jelöltje szeretne lenni. Ám azon az oldalon jelenleg a handabandázó üzletember, Donald Trump vezeti a népszerűségi listákat, aki normális helyen aligha lenne komoly jelölt.

A demokraták legerősebb jelöltje Hillary Clinton lehet. Az egykori First Lady férje, Bill Clinton elnöksége után kezdte építgetni politikai karrierjét, kiderült róla, előszeretettel küldözget titkos információkat könnyen feltörhető emailben, és most azzal a nagy ötlettel állt elő, hogy férjét is bevonta a nőket megcélzó kampányba. Bill kétségkívül szereti a hölgyeket- mint azt nem kevés botrány és eljárás igazolta. Meg is lett az eredménye a feltűnésének, zuhanni kezdett felesége népszerűsége. Clinton legerősebb ellenfele pedig egy Bernie Sanders nevű idős politikus, aki úgy vált komoly kihívóvá, hogy magát szocialistának nevezi.

Amerika bolondult meg, hogy ezeket a jelölteket támogatják, vagy valaki tett arról, hogy komolyabb, tekintélyesebb emberek ne kerülhessenek oda az elnökválasztásra? Néhány elemző szerint más lehet a háttérben. Trump különös figura, mert nem csak befektető, tévéműsorokban is szerepelt, egy cseh modellt vett el annak idején feleségül, szóval több zavaros momentum van a múltjában. Talán most is csak szerepet játszik? Vannak, akik Trump világos haja miatt arra tippelnek, maga is szláv származású- ki tudja, van-e köze a KGB-hez. A sokak által utalt Hillary és az amerikai szocialista riválisa pedig minden, csak nem dinamikus és lendületes, pedig a demokraták mostanában az ilyen jelölteket támogatták. Kinek állhat érdekében két olyan ember előtérbe tolása, akik közül a fiatalabb 69 éves, az idősebb pedig 74?

Meglehet, az egész célja az, hogy teljesen komolytalanná tegyék az elnökválasztást. Ne feledjük, az Egyesült Államok egésze rettentően manipulált a média által! Vállalhatatlan, unszimpatikus emberekkel szemben nem nehéz erős alternatívát állítani. És itt jöhet be a képbe a nem csak az Egyesült Királyságban, de az egész világon népszerű Vilmos herceg és Kate Middleton. Ne feledjük, a trónörökös, Károly felesége amerikai származású. Sok év telt el a függetlenségi háború óta, ma már azért mást gondolnak a királyi családról. Szóval az összeesküvés-elméletek hívei szerint újból királyságot akarnak kikiáltani az Egyesült Államokban, ahova nem a brit trónörököst hívnák meg, hanem Vilmosékat. Lássuk be, jobban eladhatóak lennének, mint Trump vagy Hillary Clinton. 

Olyan indokokat emlegetnek bizonyos elemzők, hogy az ifjú hercegi párokkal kapcsolatos hírek (például a gyerekvállalás) nagyjából akkor kerültek a köztudatba, amikor fontos állomások voltak az elnökválasztási kampányba- mintha ilyen rafinált módon akarták volna az amerikai köztudatban tartani őket folyamatosan. Azért az is különös, hogy Katalin szülei Jordániában(!) ismerkedtek össze, a herceg és leeendő felesége pedig egy skóciai egyetemen szerettek egymásba. Miért kellett őket távol tartani Londontól?

Sokak szerint még jogalapot is találhatnak a királyság újbóli kikiáltására. A 14. században született "Ignorantiam sine consectariis" szerződés rögzít olyan alapjogokat, amelyekre lehet hivatkozni, illetve az amerikai királypártiak 1816-ban titkos paktumot kötöttek, melynek záradéka 300 évvel később lép érvénybe- lehet, hogy a tengerentúlon elfelejtették ezt az okiratot, de a britek biztos nem!

És hogy mi lehet az egész kavarásnak hosszú távon? Nos, azt már rég tudja mindenki, az Egyesült Államok elnöke csak báb, a valóságban a háttérhatalom irányítja az országot. Nem erős, határozott elnökre van szükség, hanem olyanra, akinek mindent elfogad a közvélemény. Ha az ráadásul király, még jobb, mert nem lehet négyévente leváltani, és a végén még esetleg véletlenül a surranópályán olyan ember kerülne az elnöki székbe, akit nem lehet dróton rángatni. Reményt csak az adhat, hogy Vilmos esetleg karakteresebb mint sokan hiszik, és ugyan látszólag belemegy abba, hogy jelképes hatalmat kap, de aztán mégis a saját szája íze szerint irányítja a dolgokat. Bárhogy is lesz, izgalmasan alakulhat még az amerikai belpolitika a jövőben!

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!