Sokan szeretnék titokban tartani annak az ősi népnek a történetét, ahol nem ritka az egy évezredet megélő ember.

Döbbenetes, de vannak emberek, akik még emlékeznek Kolumbusz Kristófra! Dél-Amerikában élnek, az Andok egy eldugott pontján, egy részben elsivatagosodott völgyben. Biztonságuk érdekében a pontos helyet és a törzs nevét sem szokás nyilvánosságra hozni- én sem írok ennél többet, hiszen nem is ez a lényeg.

Mint az köztudott, a sumérok ősi nyelve (ami közeli rokonságban áll az antik magyarral!) szinte teljesen megegyezik a pre-inka nyelvvel. Ez azért jelzi, hogy volt egy korszak a világtörténelemben, amikor a kontinensek még egyben voltak, és egyetlen ős emberi faj volt, magas szintú kultúrával. Ennek volt köszönhető a hosszú életkor.

Annyira elszoktunk attól, hogy több száz évig élhet egy ember, hogy amikor az első antropológusok találkoztak ezekkel az indiánokkal, nem is vették komolyan, hogy páran a spanyol hódítókról meséltek. Már az is meglepő lett volna, hogy ennyi év távlatából még tisztán fennmaradt az utódokban a sok emlék- no de hogy valóban kezet is ráztak velük, az elképzelhetetlen volt!

Ám egyre több jel mutatott arra, hogy valóban nagyon hosszú ideje éltek a törzs vénjei. Az antropológusoknak, történészeknek ez olyan volt, mint egy kincsesbánya, hiszen olyan időszakokról szerezhettek ismereteket, amiről csak legendák szóltak korábban. Az öregek meséltek a Machu Picchu építéséről, a piramisokról, sőt, titokzatos égi lényekről is.

Ez utóbbi viszont már túl sok volt, és ezért aztán gondoskodtak róla bizonyos körökben, hogy soha ne kerüljenek nyilvánosságra a törzsről szóló tények. Elterjesztették a szkeptikus pletykát: ha vannak ezer éves emberek, akkor készülhetne olyan családi fotó, amin tucatnyi generáció képviselői állnak egymás mellett. Ám ilyenek bizony nem léteznek, mint ahogy például a hunzákról sem láthatott senki ilyet.

Ám vannak, akik szerint egyszerű a magyarázat: az ősi törzs nagyon is mély tudással bír, és tisztában voltak a túlnépesedés okozta gondokkal. Ezért önként vállalták a népességszabályozást, így messze kevesebb gyermeket nemzettek. Ráérnek, hiszen több száz évük van a családalapításra... 

A fiatalok egy részét pedig a világ különböző sarkaiba küldték, hogy tanuljanak- és tanítsanak! Érdemes figyelni, nem hoz-e össze a sors valamelyikükkel, iskolában, munkahelyen- nem könnyű megismerni őket, mert gyorsan megtanulják a magyar nyelvet, hiszen az rokonságban áll a pre-inkával.

Az viszont kiderült, hogy aki elhagyja a völgyet, sokkal rövidebb ideig él. Hogy mi a titka a helynek? A klíma is fontos, a táplálkozás is, amiben fontos szerepet kap a chilipaprika, a rizs és a tengerimalac-hús, de a kutatók szerint a legizgalmasabb a víz. Az Andok hava megolvadva lezúdul a hegyek oldalán, ám a sivatagos talajon átszűrődve kerül a kutakba. Ekkor dúsul olyan különleges ásványi anyagokkal, amelyek természetes vitaminkoktélként tart távol minden betegséget ezektől az indiánoktól. Fontos szerepe lehet a térségben mérhető pozitív neutrínótöltetű radioaktív sugárzásnak is.

Meglehet, hosszú ideig mégsem tanulhatunk tőlük. A világ mostani állapota nem igazán tetszik ezeknek a különleges embereknek, és talán önként választják a halált, vagy azt, hogy örökre eltűnnek a szemünk elől. Nagyon szomorú lenne ez az emberiség számára, de ha így történik, az bizony a mi hibánk lesz...

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!