Meglehet, egészen más funkciója volt a legendákból ismert módszernek, hogy a régi magyarok a nyereg alatt puhították a húst: a baktériumokkal is így számoltak le.

Megint egy olyan téma kerülhet elő, amit egyoldalúan szemlélve azt mondhatnánk, őseink primitív, nomád emberek voltak, nem pedig nagyon is komplex ismeretekkel rendelkező nemzet. Valaki(k)nek talán érdeke az, hogy mi ne legyünk különösebben büszkék elődeinkre? 

A régi szokások közül gyakran emlegetett az, hogy a magyarok más nomád népekhez hasonlóan gyakran fogyasztottak nyereg alatt puhított húst. Manapság úgy tartják, ez egy római történetíró által terjesztett hiedelem, a magyarok nem lószagú, nyers húson élve vándoroltak hatalmas távolságokat.

No de valami oka csak volt annak, hogy egy ilyen szokásról szóló mendemonda ennyire mélyen gyökeret verhetett! A válaszokat ennyi év távlatából nehéz lenne megtalálni, ha hiányoznak az írásos források, ám segítségünkre siet a tudomány- pontosabban azok a tudósok, akik hajlandóak nyitottan, érdeklődve vizsgálni az ősmagyar kultúrát, és nem dőlnek be a félrevezetéseknek.

Meglehet, a kulcs abban rejlik, hogy a régiek sokkal többet tudtak az őket körülvevő világ természeti törvényeiről, mint azt ma sokan gondolják. Mint sok más ősi nép, ők is tisztában voltak azzal, hogy a nyers hús egy idő után képes megromlani. Az okokat mindenhol keresték a bölcsek, és joggal feltételezhetjük, a magyaroknak sikerült rájönnie, hogy a hús megromlásában milyen szerepe van a mindenféle szennyeződéseknek.

Vannak kutatók, akik szerint a gondosan megtisztított bőr nyeregtáskában szállított hús rendszeres ütődése segített abban, hogy a hús tovább fogyaszható maradjon. A sivatagi baktériumkultúra jellege miatt ez a fertőtlenítési módszer eredményes és hatékony lehetett, és nagy segítséget jelentett a hatalmas vándorló embertömeg táplálásában. 

Sajnos a káros emberi tevékenység körében olyan mértékben változott meg az egész Földön a baktériumflóra, hogy gyakorlatilag lehetetlen mai viszonyok között reprodukálni ezt a fajta módszert. De a témával foglalkozó tudósok szerint ez nem is fontos, hiszen elegendő, ha a józan eszünkre hallgatunk- csak ez lehet az egyetlen helyes magyarázat. 

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!