Van, akit halálba lehet kergetni a mindenfelé megosztott semmitmondó közhelyekkel.

Új, veszélyes tendenciákra figyeltek fel a tengerentúli bűnüldözési szervek. Mint azt tudjuk, a virtuális zaklatás, vagy a cyberbullying egyre nagyobb problémát okoz. Sajnos a közösségi oldalon is lehet valaki agresszív, a megalázás, megszégyenítés már több fiatalt halálba kergetett. 

Az áldozatok többnyire olyan bizonytalan tinédzserek, fiatalok, akik önbecsülése szempontjából nagyon fontos a közösségi oldalon róluk kialakult kép. Akik nem értik, mekkora jelentőséggel bír ebben a rétegben, milyen képek, videók járnak körbe egy fiatalról, legyintenek rá, úgy érzik, egy valóságban elcsattanó pofonhoz képest ez semmiség. Ám ez súlyos tévedés, erre a jelenségre a szülőknek oda kell figyelni.

Az erősebb egyéniségekről azt gondolnánk, nem kerülhetnek bajba. Sajnos pár riasztó eset rámutat arra, hogy ők is veszélyben lehetnek. Egy műszaki egyetemi tanár öngyilkossága után keresték az okait annak, miért vetett önkezével az életének. Bár házassága nem volt túl jó, mindennapi tevékenységében nem volt semmi feltűnő.

Később újabb jól szituált, diplomás emberek megmagyarázhatatlan öngyilkosságai állították nehéz feladat elé a nyomozókat. Végül egy vegyipari céget vezető szakember halála után talált búcsúlevél segítette őket át a holtponton. Néhány összefüggéstelen mondat után kétségbeesettnek tűnő lezárás volt a levél végén: "És elegem van a k... Coelho-ból!"

Megvizsgálva az online tevékenységét, egy ördögi, aljas gyilkossági terv körvonalazódott a rendőrök előtt. A menedzser válófélben volt feleségétől, aki bosszút akart állni sérelmeiért. Mint a barátok kihallgatása után kiderült, az áldozatot rettentően bosszantotta, hogy sok ismerőse osztogatott meg a közösségi oldalakon önsegítőnek, inspirálónak szánt idézeteket. Sokan ezeket a népszerű szerző, Coelho nevéhez kötik, de az ő munkáihoz képest még sokkal együgyűbb és közhelyesebb idézetek tömkelege is kering az interneten, amit számtalan ember megoszt.

A feleség először bosszantásképpen maga osztogatott meg ilyen idézeteket a férje oldalán. Aztán rájött, hogy kizárva őt bizonyos ismerősi csoportokból, elég, ha kellően befolyásolható ismerőseinek osztja meg az idézetekkel ékesített képeket, azok majd sorban tovább osztják, így eljut férjéhez is. Férje titkárnőjének is azt javasolta, hogy az irodában helyezzen ki ilyen feliratokat. A családi ünnepségeken ötlettelen családtagjainak felajánlotta, hogy ajándékot vásárol az áldozat számára, például ilyen idézeteket tartalmazó képeslapokat vagy naptárt. Még üdítőkből is olyat választott, amin hasonló dolgok szerepeltek.

A végső lökést az jelentette, amikor a cégnél dolgozó alkalmazottak a feleség sugallatára a banketten transzparenst feszítettek ki azzal a felirattal, hogy "Soha ne engedd, hogy szívedben a szeretet helyét elfoglalja a kötelesség". A menedzser próbált uralkodni magán, de néhány nap múlva összeomlott és egy hétvégén, számítógépe előtt vetett véget életének, miután ismét néhány ilyen bölcselkedésbe botlott.

Noha az eseteket felkapó média szívesen köti ezeket a bűncselekményeket a brazil író nevéhez, ő semmiféleképpen nem felelős azért, hogy rossz célokra használják fel a bölcselkedéseit, ráadásul manapság az általa írt mondatok messze kisebbségben vannak a sok neten terjedő idézet között.

A nyomozók rámutatnak, csak egy bizonyos rétegbe tartozó emberek lehetnek kitéve az ilyesféle zaklatásnak. Azok, akik komolyan veszik és lelkesen megosztják ezeket az idézeteket, egyáltalán nincsenek veszélyben. Csak azok kerülhetnek ilyen kétségbeesett lelkiállapotba, akiket halálosan lefáraszt, felbosszant majd letargiába dönt a sok közhely. 

Tegyünk közösen az ő védelmük érdekében, gondoljuk meg, amikor ilyen idézetet lájkolunk vagy megosztunk! Talán ezzel egy ember életét mentjük meg...

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!