Kifejezetten eredményesnek mondható a televíziós jósok és távgyógyítók működése- az adóhivatal szerint.

A televízióban látható különféle lelkészek, mágusok, csodatevők és látnokok működését sok szempontból lehet elemezni. Egy dél-amerikai ország adóhivatala a saját szemszögéből vizsgálta ezek tevékenységét, és mivel értékelhető bevételre tesznek szert ezek az emberek, úgy ítélték meg, gazdasági szemszögből nézve munkájuk eredményes.

Tulajdonképpen minimális befektetéssel készülnek ezek a műsorok, ahol az emeltdíjas hívásoknak köszönhetően termelnek bevételt. Az, hogy nyereséges lehet a tévés jósok és gyógyítók működése, különösen annak fényében szép teljesítmény, hogy az ebben szereplő emberek képzettségükkel csak szerény fizetésre számíthatnának bárhol máshol. Némelyikük csak magukat nevezte ki csodatevőnek vagy lelkipásztornak, de azokért sem kapkodnának a versenyszférában, akik valami gyorstalpaló mágusképzést végeztek.

Az is érdekes, hogy a legtöbb szakmában vannak elvárások az azt űzőkkel szemben. Egy műszerész vagy akár egy orvos esetében elvárás az államilag elismert képzettség, emellett teljesítményüket is értékelik abból a szempontból, hogy az elvégzett munka megfelelt-e az elvárásoknak. Gondoljunk bele, milyen nevetségesnek tűnne, ha a villanyszerelő egy stúdióban ülve próbálná a munkáját elvégezni, miközben a kuncsaft pár száz kilométerre tőle telefonál!

Egy tévében bölcselkedő vagy onnan energiát küldő ember esetében valójában soha, senki nem ellenőrzi, hogy miféle papírok alapján tartja magát alkalmasnak erre a feladatra, és arról sincs semmiféle visszajelzés, hogy bárkin tudtak-e segíteni.

Nyilván az utánkövetés nehéz is lenne, ezekben a "szakmákban" senki nem rajong a teljesítményértékelésért. Sok esetben lehetetlen is, mert az, hogy valaki egy beszélgetés után "javulást érez" illetve "hasznát veszi" a jóslatnak, nem éppen egzakt megállapítás. Ellenőrzött vizsgálatokban viszont jellemzően nem vesznek részt a médiumok. Nyilvánvaló módon egy valóban eredményes gyógyító vagy látnok nem kellene, hogy emelt díjon betelefonálókra vadásszon, hiszen az egészségügyben vagy a tőzsdén óriási pénzeket kereshetne legálisan.

Az adóhivatal szerint mindez elfogadható, ha ezeket a műsorokat pusztán csak szórakoztatásként kezeljük. Véleményük szerint senki nem veheti komolyan, hogy valóban képesek súlyos betegségeket diagnosztizálni és kezelni telefonon keresztül, vagy hogy akadnak, akik belelátnak a jövőbe.

Amennyiben valaki mégis abban a hiszemben hívja őket, hogy valós segítséget kap a problémáira, az elsősorban a naiv betelefonáló hibája. A műsorok célja a szórakoztatás mellett elsősorban a bevételszerzés, hiszen ha nem így lenne, nem lenne szükség az emelt díjakra- aki ezt nem látja át, az elsősorban magát csapja be.

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!