Vágjunk rendet a hiteles és teljesen alaptalan babonák világában!

A szilveszter megünneplése régesrégi hagyomány, és természetesen a szokásos módon sok hiedelem kapcsolódik az óév búcsúztatásához és az új üdvözléséhez. Ezek egy része alaptalan butaság, ám van aminek akad igazságtartalma. Lássunk pár példát!

A szilveszteri petárdázás, trombitálás és minden más hangos zajkeltés alapja az, hogy állítólag a hangerő elijeszti az ártó szellemeket, amelyek így nem zavarják meg az új évben az életünket. Ez badarság, több okból is. A más létsíkon létező szellemek nem is hallják a petárdadurrogást, másrészt mi lenne akkor, ha január elsején nem jönnének? "Bekopogtatnának" a rákövetkező nap...

A petárdázással maximum azt érjük el, hogy valaki megsérül illetve sok kutya megijed, értelmetlen az egész. Nyilvánvaló az ilyenek kereskedelmével nagy bevételre szert tevők népszerűsítik a petárdázást.

A tűzijáték viszont kicsit más. Keleten élő eleink egy telente többször is visszatérő üstököst idéznek ezzel a hagyománnyal, persze ez az egész módosult az évszázadok alatt, így lett belőle látványos parádé. Általában nem árt, aki szereti, nézze bátran.

Emlékszünk pár éve az Y2K pánikra, amikor azt hitték, a 2000-es évekbe fordulva minden számítógépes rendszer lefagy, mert a gépeket erre az évszázadra nem programozták be. Ez butaság volt, nem is volt semmi alapja, hiszen a számítástechnikában kettes számrendszert használnak- ebből következik viszont az, hogy 2048-ban érdemes lesz figyelni! Szerencsére addig még van pár évtized...

Bizonyára vannak, akik szerint az új évben fogyasztott disznó egyfajta rasszizmus, amivel kirekesztenek bizonyos vallási csoportokat az ünneplésből. Ez butaság, hiszen a szokás akkor alakult ki, amikor ez fel sem merülhetett. A babona szerint a sertés "kitúrja" a szerencsénket, de azt hiszem, a megsütött jószág már senkinek nem túr ki semmit...

A valóságban más miatt alakult ki a hagyomány. A középkorban igen nagy szegénységben élt a köznép jelentős része, ennek megfelelően nagyon szerények voltak a szilveszteri ünneplés lehetőségei. Valószínűleg pár furmányos alak találta ki a hiedelmet, ami lehetővé tette, hogy legalább ezen a napon jól tudjanak lakni. Érdekesség, hogy a nagy eszemiszomnak azonban van olyan hatása, hogy a következő nap átadjuk magunkat a pihenésnek, ám az elfogyasztott kalóriadús étel mégis energiát ad a hideg téli napokra, megvéd a betegségektől. Tehát van értelme a malacpecsenyének, éljünk vele bátran.

A lencse érdekes módon az ősi sumér-magyar illetve inka-maja kultúrákban is nagyra becsült étel volt. Fogyasztása nem csak egészséges, jó hatással van a lélekre. Az apró lencsék önkéntelenül is számolásra, számvetésre késztetnek minket, ezzel egy kicsit tornáztatjuk az agyat, jobban képesek leszünk odafigyelni a részletekre. Mondhatni, okosabbak leszünk- ennek a hagyománynak tehát van valamiféle alapja, ezt alátámasztották a legújabb bikvantumpszichológiai kutatások is. Csak arra vigyázzunk, hogy kizárólag a lencse eredeti formájában hatásos ez, turmixolva nem!

A pénz számolása újév napján esetén vagyonbevonzó hatásúnak számít. Állítólag több évezredes iratokban is szerepel ez a vélekedés, de ha logikusan gondolkodunk, akkor is láthatjuk, a pénz molekulái stimulálhatnak minket, és a hasonló a hasonlóhoz vonzódik elv alapján segítenek a pénzszerzésben. Ám mivel változik minden körülöttünk, a készpénzt egyre kevésbé használjuk, érdemes a fizikai pénzszámlálás mellett egy bankszámlakivonatot is átböngészni. A hiedelmek szerint jót jelent, ha az egyenlegünk végén minél hosszabb szám van!

Állítólag érdemes kitárni az ajtókat éjfél után, hogy az óév "kimehessen". Ez teljes mértékben butaság, hiszen rohan az idő magától is, néha még úgy is érezzük, túl gyorsan... Az olaszoknál hagyomány a szerencsehozó piros alsónemű viselése, de ez pusztán marketingcélzatú pletyka, semmi alapja nincs. Egyszerűen csak azért terjesztették el, mert így mindenki vett legalább egy, teljesen felesleges vörös gatyát, ezzel is pörgött az üzlet...

Azt mondják, az év első napján vidámnak kell lenni, barátokkal kell találkozni, hiszen ami aznap történik, az rányomja a bélyegét az egész évünkre. Hát nem kell nagy ész hozzá, hogy boldogabbak leszünk ha jól érezzük magunkat és szerető család és barátok vesznek körül. Ez a hagyomány arra emlékeztessen minket, hogy ne csak elsején, hanem minden egyes nap törekedjünk arra, hogy vidáman, pozitív szemlélettel ébredjünk! Ebben tényleg segít, ha a szilvesztert is így töltjük.

Elrúgja-e a szerencsénket az újév napján fogyasztott baromfi? Nos, a történet nem egészen így néz ki. A madarak között sokkal több a bosszúálló, másrészt a madárlélek később kerül a túlvilágra, mint más állatoké. Mivel a madarak rövid távban gondolkodnak, ha pont az új év első napján fogyasztják őket, a baromfik egy része ártó kísértetként marad a család közelében- legalábbis így tartják pár helyen. Ki tudja, mi benne az igazság, de jobb az óvatosság.

Úgy vélik, az év első napján tilos bármit kivinni a házból- még a szemetet sem szabad. Ennek annyi alapja van, hogy az a pezsgés, ami a szilveszterre jellemző, meg tudja zavarni egy épület szívcsakráját, melynek rendeződéséhez idő szükséges. Ám tovább borítja az egyensúlyt, ha ezt vagy azt eltávolítunk- ezért jobb ragaszkodni ehhez a régi babonához. Kivételt az jelent, ha semmiféle felhajtással nem jár a szilveszter, mert akkor nem keletkezik semmi zavar sem. De ez talán még egy mindentől távol eső tanyán sem fordul elő.

Rengetegen úgy tartják, nagyon jót jelent, ha valaki az új év legelső lottósorsolásán telitalálatot ér el. Ehhez viszont fontos a lencseevés, a pénzszámolás, a szerencsebevonzás, valamint nem árt venni egy lottószelvényt. 

Új hagyományok is kialakulnak, hiszen az életünk is változik. Aki például azt szeretné, hogy jó tévéműsorokat lásson egész évben, annak a távirányítóval végig kell kapcsolgatnia az összes fogható csatornát. Aki érdekes, tartalmas cikkeket szeretne olvasni 2016-ban, annak az év első napján legalább három írást kell könyvjelzővel a kedvencek közé menteni. 

Bőven lehetne még sorolni a különféle hagyományokat. Bizonyos azték kultúrákban például brutális áldozatokkal ünnepeltek- hogy ez mennyire hozott nekik szerencsét, látható abból, mi lett a birodalmukkal. Ám mi, magyarok még mindig itt vagyunk, tehát érdemes a mi szerencsehozó hagyományaink közül a hitelesekre támaszkodni.

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!