A beavatottak tudják, az igazi Mikulás Kerepestarcsán él és űzi hivatását.

Kissé unalmas, ahogy minden évben megy a felhajtás a Finnországban élő "Mikulás" körül, aki aztán turnéra indul lappföldi "otthonából", hogy örömet szerezzen a gyerekeknek a világ minden sarkában.

Feltéve, ha olyan helyre hívják, ahol van fizetőképes kereslet. Érdekes egy Mikulás ez, aki belépődíjat szed, álszakállban szerepel, és még egy levelet is 7,95 eurós díj fejében postáz. Pontosabban nem is ő, hanem a vállalkozás mögött álló az üzletemberek.

Ugyan ki nevezte ki Finnországot a Mikulás otthonának? Van róla valami papírja, hogy ő a "hivatalos"? Mert ha csak önjelölt reklámfigurája az ajándékozási mániának, akkor bizony simán lehetne konkurrenseket kreálni Indonéziában, Uruguayban vagy Zambiában. Mindenki fel tud venni egy álszakállt meg egy piros gúnyát, és lehet, vannak, akik már 4 euróért küldenének "eredeti" Mikulás-levelet.

Az okos Mikulásnak van annyi esze, hogy nem valami vacak, hideg helyen didereg. Az ilyen ötleteket meghagyja a meséknek. Nem kell neki rénszarvasszán, és főleg nem kell neki pénz. Mit csinálna vele? Elképzelte valaki, milyen lenne, ha a fehér szakállas öregúr a karácsonyi felhajtás után, január elején bemenne a brókeréhez egy táska pénzzel, és megbízást adna pár opciós ügyletre a szingapúri másodlagos ingatlankötvénypiacon?

Szóval a Mikulás központi elhelyezkedésű, nyugis otthonra vágyik, ahol nem kelt feltűnést. Így költözött Kerepestarcsára (bizonyára van aki gyanút fog, hogy ilyen település már nem is létezik, de a Mikulás még Kistarcsa és Kerepes szétválása előtt keresett magának egy kényelmes házat), ahol mindmáig él és dolgozik. Szerencséjére Magyarországon igazán nem figyelnek oda egymásra az emberek, így senkinek nem tűnik fel, mivel foglalkozik.

Azt viszont ki kell ábrándítanom, aki kisajátítaná őt: a Mikulásnak nincs nemzetisége, így nem is lehet magyar. Számára nem számítanak a határok, a politikai nézetek, ő csak a gyerekek örömére koncentrál. Munkája pont azért nem vehető meg, mert nem azt szeretné, ha a pénzről szólna az ünnep. Ám minden egyes karácsonykor, amikor függetlenül az olcsó vagy drága ajándékoktól a családokat átjárja a boldogság és a szeretet, abban benne van a kerepestarcsai Mikulás keze.

Ettől több ő, mint a lappföldi dísz-Mikulás, akit csak beöltözött színészek játszanak el. Lehet éppen költeni a drága Mikulás-túrákra, de az csak színjáték, sok pénzért, míg a boldog családban élő gyerekek számára az ünnep legalább olyan szép akkor is, ha ehhez képest filléreket költöttek meglepetésre.

Noha a mi itteni Mikulásunk ingyen is örömet szeretne hozni kicsiknek és nagyoknak, azért egy kicsit jobb helyzetben vagyunk, mint a tőle távolabb élők. A különbség minimális, de ha már így alakult, akkor használjuk ki: amikor érezzük,  hogy karácsony este eluralkodik rajtunk a szeretetteljes hangulat, adjuk át annak magunkat. Ez a kerepestarcsai Mikulás ajándéka mindannyiunk számára, és csak rajtunk múlik, elfogadjuk-e.

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!