A földönkívüliek tehetnek arról, hogy az adminisztráció és a bürokrácia szinten minden fejlesztést, forradalmi ötletet sikeresen el tud gáncsolni.

Az emberiség kétségkívül messzire jutott a kőbaltától. Ám arról nagyon-nagyon sokáig csak álmodozhattunk, hogy a levegőbe emelkedünk, az űrbe pedig mindmáig csak egy maroknyi ember juthatott fel.

A bolygónkat kívülről figyelő értelmes lények -mert senkinek ne legyen affelől kétsége, hogy a milliárdnyi bolygóból több máson is értelmes élet van- kíváncsiak voltak, hogy fejlődik az emberi faj. Ők már eljutottak ide, bizonyos jeleit ennek meg is figyelték már a hozzáértők, akikre nem nagyon hallgatnak. 

Az, hogy az ufóhívőnek csúfolt szakembereket ilyen lejáratókampányok hiteltelenítik, nem véletlen. A többi bolygó lakói nem nagyon akarnak barátkozni velünk, legalábbis egyelőre, és erre jó eszköz, hogy úgy manipulálják a médiát, hogy azzal a létezésüket igazoló tényeket teszik nevetségessé.

Ám ez értelemszerűen nem elég számukra. A technikai fejlődés során eljutottunk az űrrepülésig, még a Holdra is kiléphettek fajunk képviselői. Az ember azt hinné, innen már csak egy karnyújtásnyira van a többi bolygó, ám érdekes módon teljesen megtorpant a fejlődés. Az elmúlt négy évtizedben nem előre jutottunk, hanem a korábban elért célokból is csak álom lett! A hatvanas években elég jó volt a technikai színvonal Holdutazáshos, most meg nem? A böhöm számítógépek és kezdetleges rakéták jobbak voltak a mai eszközöknél? Elég furcsa.

Ám mindig történt valami. Egy-egy rossz pillanatban történt baleset évekkel vetette vissza az űrkutatást, és ha nem is feltételezzük, hogy a földönkívüliek robbantottak rakétát, nem is tettek semmit azért, hogy rámutassanak, hol a hiba.

Ráadásul volt a kezükben egy félelmetes fegyver: a bürokrácia. A fejlett lények figyelték, merre halad az emberiség, és amikor érezhetővé vált a gyorsuló fejlődés, akkor beépített ügynökeik segítségével elkezdtek mindent megbonyolítani. A törvényhozást megszálló "marslakók" semmi mást nem csináltak, csak egyre újabb adminisztratív szabályozásokat harcoltak ki. Szabadalmaztatás, engedélyeztetés, mindenről papír és pecsét kell, az információkat összegzik, elemzik, rögzítik és így tovább.

Az űrkutatás hőskorában voltak olyan különleges, erős egyéniségek, akik képesek voltak a hivatalos keretek között is izgalmas fejlesztéseket koordinálni: Koroljov vagy von Braun. Ám természetesen előbb-utóbb a Rendszer kerekedett felül, és most már minden megy szép, hivatalos kerékvágásban. Vagyis inkább nem megy.

És az őrület egyre folytatódik. Azt hiszed, az évtizedek óta halott szerzők miatt kell egyre növelni a szellemi termékek védettségét? Ők kérték, hogy ne 50, 70, hanem akár 100 évről beszéljenek? A teljes internetes forgalmat megfigyelő rendszerek sem a terrorizmusról szólnak (ha az lenne a cél, akkor vajon hogy lehetnének ilyen eredményesek a támadások?), hanem a különféle fejlesztéseket figyelik meg. A kommunikáció akadályozása, a tudáshoz való hozzáférés meggátolása sokat segít abban, hogy most ott tartunk, örömünnep, amiért egy magáncég felvisz egy műholdat a Föld köré. Emberek, ezen a szinten már a Szputnyikkal túl tudtunk lépni! 

Ha valahova eljut a "nyugati civilizáció", az nem békét jelent, hanem iszonyúan felduzzasztott bürokráciát. Már nem kellenek beépített emberek, a bürokrácia egy szint után önmagát élteti, a saját pozícióit erősíti. A földönkívüliek csak elindították a folyamatot, a minden bolondságról meggyőzhető emberek maguk hajtották a papírhalmok igájába a fejüket. Így lehet szépen-lassan az egész bolygót behálózni. Elég fura, hogy termelő gépekből egyre kevesebb van, míg irodai alkalmazottra minden mennyiségben szükség van. Nem űrhajót kell gyártani, hanem aktát, ez a realitás.

Meg kell tanulni szabadnak lenni, hogy tényleg szabadon szárnyalhasson a fantáziánk! Persze lehet, hogy még nem is vagyunk elég érettek a kapcsolatfelvételre, és a saját érdekünkben akadályoznak minket. Ez persze nem vigasztal, amikor minden újszerű ötletet sikerül eltemetni az akták mélyén...

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!