Egy afrikai törzs különös szokásai meglepték az antropológusokat.

Közép-Afrika egyik eldugott pontján, a Rio Bravo folyót övező mélyföldben élnek a maranguák. A törzs arról híres, hogy tagjai különösen hosszú életűek. Elsősorban vadásznak, de ügyes földművelőnek is számítanak, évezredek óta termelnek kukoricát, paprikát és más kultúrnövényeket, amelyeket változatos módokon készítenek el. Sok halat és olívaolajat is fogyasztanak, amelyekről szintén közismert egészséges voltuk.

Hitük szerint a szent folyóból kimászott krokodil volt az, aki az akkor még egy testben élő férfit és nőt kettéharapta. Azóta minden pár frigyét az teszi a törzs szemében is hivatalossá, amikor sikeresen lezárul a krokodilszertartás. Az esküvő napjának reggelén a folyó partján várakoznak, és megvárják, amíg felbukkan az első krokodil. Ekkor felállnak és a vízbe gázolnak. Ha az állat elindul feléjük és ők elmenekülnek, ez azt jelenti, hogy a krokodil szerint nem tartoznak össze, és házasságuk érvénytelen. Ha a ragadozó elmerül a folyó mélyén, akkor folytathatják közös életüket.

A maranguák abban is hisznek, hogy a zene isteni adomány. A környéken egyedülálló módon ügyesek a hangszerkészítésben, és messze földről hívták a törzs zenészeit az egykori afrikai birodalmak uralkodói udvarukba. A mindig is hosszú életűnek számító maranguák sokfelé eljutottak, sok tapasztalattal gazdagították a törzs tudását.

Némelyik hangszerük mai szemmel is modernnek számít, de emellett a világjáró muzsikusaik nagyon kíváncsiak a számukra még ismeretlen hangszerekre, zenei stílusokra is. Úgy vélik, kiegyensúlyozottságukhoz hozzájárul az, hogy a stresszt zenével űzik el életükből, hiszen a törzs tagjai minden este közösen muzsikálnak, táncolnak. Utóbbi az egyik legegészségesebb testmozgásként karban is tartja őket.

Az újdonságra nyitottság is kiemeli őket sok más törzs közül. Szívesen veszik át a számukra legérdekesebb zenei stílusokat. Meglehetősen jól követik a trendeket, nagyon szerették Elvis zenéjét, és persze nyilván nem meglepő, hogy a See you later alligator az egyik legkedvesebb daluk, ami a krokodilistent juttatja eszükbe.

Manapság leginkább heavy metal zenét hallgatnak és játszanak. A külföldi adományoknak köszönhetően erősítőt és torzítókat is szereztek, így legkedvesebb zenekaraik szerzeményeit értő feldolgozásban adják elő. A metál egyik klasszikusa, a Slayer a törzs tagjainak régi kedvence- de a hosszú életű, sokféle divathullámot megérő maranguák zenerajongó szívében ugyanúgy megfér a Beatles, a Led Zeppelin vagy a Daft Punk is.

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!