A Hold eltitkolt történelme

Nem volt mindig olyan kihalt kősivatag a Föld hűséges kísérője, mint manapság, ám a háttérben munkálkodó erők mindent megtesznek a Hold szomorú történetének elkendőzéséért.

Pont ők voltak azok, akik sikeresen elhitették sokakkal azt, hogy nem is volt valójában Hold-expedíció. Armstrong és társai ott jártak a szomszédos égitesten, a felvételek valósak. Ám pár fontos jelenet hiányzik a nagyközönség által megismerhető filmekből.

Az űrhajósok nagyon is tudatosan érkeztek a Hold bizonyos pontjaira. Nem csak pár kőzetmintát akartak begyűjteni, hanem ellenőrizni akartak egy nagyon fontos teóriát. A kutatók egy része ugyanis azt feltételezte, a felszínen látható kráterek egy részét nem meteorbecsapódások hozták létre, hanem atomrobbanások!

Gondoljunk csak bele! A Hold galaxisléptékben körömhegynyire sincs a Földtől. Ám míg előbbin óriási kráterek vannak, a mi bolygónk sokkal kisebbek a kráterek. Ezt magyarázzák például a légkörrel, de azokat a hatalmas krátereket hatalmas meteorok becsapódása alakította ki, amiket aligha tartóztatott volna fel néhány kilométernyi légréteg.

Ha pedig mégis igaz lenne ez az elmélet, az sincs kizárva, hogy régen volt légköre a Holdnak, csak éppen az ott élők atomháborúja miatt semmisült meg. Nézzük meg ezt a részletet a Holdról, ahol úgy fest, mintha nagyobb központokból indulnának ki meglepően egyenes utak! Vajon hova lőnék ki az első atomrakétákat, ha nem a városokra, amelyek a közlekedés csomópontjai?

Ezeknek a megsemmisítő támadásoknak a nyomait keresték a Holdon az űrhajósok. Az űrruha egyik legfontosabb tulajdonsága pont ezért volt a sugárvédelem! Radioaktív kőzeteket kerestek, és találtak is rengeteget, csak persze ezt nem kötötték a nyilvánosság orrára. Az egykori civilizáció nyomait elfedte a robbanások és a meterbecsapódások miatt felkavarodott por. Ám vélhetően azért sikerült a porréteg alatt a fémkeresőkkel felszerelt űrhajósoknak rátalálni pár érdekes leletre...

És hogy miért kell titkolni ezt a nagy felfedezést? Nos, ha az emberiség szembesülne azzal, egy fejlett civilizáció tényleg képes teljesen elpusztítani önmagát, az egész világon nemet mondanának a fegyverkezésre és a háborúba. És nyilván van, akinek ez nagyon sértené az érdekeit. 

Ezért aztán egyszerűen csak kihasználják azt, hogy az emberek egy része minden mesét készpénznek vesz, ha kellően titokzatosan tálalják. Elhintették azt a legendát, hogy nem is járt soha ember a Holdon, és az összeesküvéselméletekben hívők lelkesen rávetették magukat a témára. Saját maguk gyártják a bizonyítékokat a butaságra, míg a manipulátorok csak hátradőlnek!

Nehéz tisztán látni a sok félinformáció, füllentés és ferdítés közepette. Ám ha a józan eszünkre hallgatunk, mégis szinte mindig kideríthetjük, mi a legvalószínűbb igazság!

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!

0 Tovább

Fertőtlenítő nyergek

Meglehet, egészen más funkciója volt a legendákból ismert módszernek, hogy a régi magyarok a nyereg alatt puhították a húst: a baktériumokkal is így számoltak le.

Megint egy olyan téma kerülhet elő, amit egyoldalúan szemlélve azt mondhatnánk, őseink primitív, nomád emberek voltak, nem pedig nagyon is komplex ismeretekkel rendelkező nemzet. Valaki(k)nek talán érdeke az, hogy mi ne legyünk különösebben büszkék elődeinkre? 

A régi szokások közül gyakran emlegetett az, hogy a magyarok más nomád népekhez hasonlóan gyakran fogyasztottak nyereg alatt puhított húst. Manapság úgy tartják, ez egy római történetíró által terjesztett hiedelem, a magyarok nem lószagú, nyers húson élve vándoroltak hatalmas távolságokat.

No de valami oka csak volt annak, hogy egy ilyen szokásról szóló mendemonda ennyire mélyen gyökeret verhetett! A válaszokat ennyi év távlatából nehéz lenne megtalálni, ha hiányoznak az írásos források, ám segítségünkre siet a tudomány- pontosabban azok a tudósok, akik hajlandóak nyitottan, érdeklődve vizsgálni az ősmagyar kultúrát, és nem dőlnek be a félrevezetéseknek.

Meglehet, a kulcs abban rejlik, hogy a régiek sokkal többet tudtak az őket körülvevő világ természeti törvényeiről, mint azt ma sokan gondolják. Mint sok más ősi nép, ők is tisztában voltak azzal, hogy a nyers hús egy idő után képes megromlani. Az okokat mindenhol keresték a bölcsek, és joggal feltételezhetjük, a magyaroknak sikerült rájönnie, hogy a hús megromlásában milyen szerepe van a mindenféle szennyeződéseknek.

Vannak kutatók, akik szerint a gondosan megtisztított bőr nyeregtáskában szállított hús rendszeres ütődése segített abban, hogy a hús tovább fogyaszható maradjon. A sivatagi baktériumkultúra jellege miatt ez a fertőtlenítési módszer eredményes és hatékony lehetett, és nagy segítséget jelentett a hatalmas vándorló embertömeg táplálásában. 

Sajnos a káros emberi tevékenység körében olyan mértékben változott meg az egész Földön a baktériumflóra, hogy gyakorlatilag lehetetlen mai viszonyok között reprodukálni ezt a fajta módszert. De a témával foglalkozó tudósok szerint ez nem is fontos, hiszen elegendő, ha a józan eszünkre hallgatunk- csak ez lehet az egyetlen helyes magyarázat. 

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!

0 Tovább

Lélekromboló szelfik

Kutatók szerint igaz lehet az indiánok ősi felfogása: elvész valami az emberből, akit lefotóznak. És természetesen azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik a legtöbb képet készítik- saját magukról.

Akik olvastak indiános regényt, találkozhattak már olyan megírt jelenettel, amiben az őslakosok tiltakoztak a lefotózásuk ellen. Elveik szerint ugyanis a képekkel "ellopják a lelküket", és ezt ők szerették volna elkerülni.

Nem először követik el ezt a hibát a "felvilágosult" tudósok, hogy kinevetik a másféle kultúrában élő, a szemükben "elmaradott" emberek elképzeléseit. Mit tudhatnak az indiánok a fényképezésről, gondolhatták? 

És nem is úgy nézett ki, hogy bárkinek el lehet lopni a lelkét egy fotóval. Mind szerepeltünk iskolai vagy családi képeken, és nem éreztünk nagy változást. Még az olcsó fényképezőgépek elterjedése sem hozott forradalmat- nem öt, hanem 30-40 kép került be egy emberről a családi albumba, nem nagy dolog.

A digitális technika forradalma viszont mindent megváltoztatott. Főleg amióta a telefonokban is jó minőségű fényképezőgépek vannak, sorra születnek a jobb-rosszabb (inkább rosszabb) képek, és ezeket meg is osztják. A képeknek csak egy része kerül fel a közösségi oldalakra, az önarcképek, az ún. szelfik viszont a többieknél nagyobb arányban.

Kutatók arra lettek figyelmesek, hogy a legtöbb szelfit megosztó átlagemberek illetve hírességek között nagy számban vannak olyanok, akik szemmel láthatóan nem túl okosak, vagy híján vannak olyan tulajdonságoknak, mint a szerénység, a helyes önértékelés.

A szakemberek szerint nem feltétlenül voltak ezek az emberek eredendően ilyen üresfejű, csak a külsőségeknek élő figurák. Azt gyanítják, a sok-sok fotó valóban lélekromboló, de állítólag az kevés, hogy valakiről sok ilyen felvétel készül- az is fontos, hogy minél nagyobb nyilvánosság elé kerüljön minél több belőlük. 

Van egyfajta egymásra hatása annak, hogy az ember sok képet megoszt magáról, majd hogy ezeket a képeket rengeteg ismerőse megnézi. Minél inkább celebstátuszban van valaki, annál nagyobb mértékben rombolódik a lelke a sok képtől, hiszen egy csücsörítős szelfit akár milliók is látják, osztják, dicsérik vagy kritizálják, és ezek mind-mind visszahatnak arra, aki a képeken szerepel.

Képlet is született, ami leírja a szelfizés hatását az IQ-ra és EQ-ra, mám ég csak nagyjából mondható pontosnak. Benne van az EÜFF (eredendő üresfejűségi faktor) és VNH (veleszületett narcisztikus hajlam), emellett számításba kell venni a KOM-ra (közösségi oldalas magamutogatás) való fogékonyságot is. Sok a tényező, de a tendencia egyértelmű- a jövőbeli kutatások után pontosan tudják, milyen képek hány megosztás után mennyivel rombolják az egyéniséget.

Vajon hány olyan szelfikirálynő van, akivel jó lenne beülni egy jó kis dumálásra a kávéházba? Többségük már az első pillanatban lőne egy közös szelfit, feltöltené, végigfotózná az egész időt- csak az számít a számukra, hogy az eseményről készüljön egy pillanatkép, amit mindenki más lát, az már nem számít, mi történik ott tulajdonképpen. Ez maga az üresség, elvész a dolgok lényege a látszat mögött.

Az indiánok tehát úgy látták előre a mértéktelen fényképézkedés veszélyeit, hogy akkoriban nem volt se Facebook, se Instagram. Vajon tényleg ők voltak elmaradott népség, vagy mégiscsak érdemes lett volna odafigyelni rájuk és tanulni tőlük?

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!

0 Tovább

Gyilkos Coelho-idézetek

Van, akit halálba lehet kergetni a mindenfelé megosztott semmitmondó közhelyekkel.

Új, veszélyes tendenciákra figyeltek fel a tengerentúli bűnüldözési szervek. Mint azt tudjuk, a virtuális zaklatás, vagy a cyberbullying egyre nagyobb problémát okoz. Sajnos a közösségi oldalon is lehet valaki agresszív, a megalázás, megszégyenítés már több fiatalt halálba kergetett. 

Az áldozatok többnyire olyan bizonytalan tinédzserek, fiatalok, akik önbecsülése szempontjából nagyon fontos a közösségi oldalon róluk kialakult kép. Akik nem értik, mekkora jelentőséggel bír ebben a rétegben, milyen képek, videók járnak körbe egy fiatalról, legyintenek rá, úgy érzik, egy valóságban elcsattanó pofonhoz képest ez semmiség. Ám ez súlyos tévedés, erre a jelenségre a szülőknek oda kell figyelni.

Az erősebb egyéniségekről azt gondolnánk, nem kerülhetnek bajba. Sajnos pár riasztó eset rámutat arra, hogy ők is veszélyben lehetnek. Egy műszaki egyetemi tanár öngyilkossága után keresték az okait annak, miért vetett önkezével az életének. Bár házassága nem volt túl jó, mindennapi tevékenységében nem volt semmi feltűnő.

Később újabb jól szituált, diplomás emberek megmagyarázhatatlan öngyilkosságai állították nehéz feladat elé a nyomozókat. Végül egy vegyipari céget vezető szakember halála után talált búcsúlevél segítette őket át a holtponton. Néhány összefüggéstelen mondat után kétségbeesettnek tűnő lezárás volt a levél végén: "És elegem van a k... Coelho-ból!"

Megvizsgálva az online tevékenységét, egy ördögi, aljas gyilkossági terv körvonalazódott a rendőrök előtt. A menedzser válófélben volt feleségétől, aki bosszút akart állni sérelmeiért. Mint a barátok kihallgatása után kiderült, az áldozatot rettentően bosszantotta, hogy sok ismerőse osztogatott meg a közösségi oldalakon önsegítőnek, inspirálónak szánt idézeteket. Sokan ezeket a népszerű szerző, Coelho nevéhez kötik, de az ő munkáihoz képest még sokkal együgyűbb és közhelyesebb idézetek tömkelege is kering az interneten, amit számtalan ember megoszt.

A feleség először bosszantásképpen maga osztogatott meg ilyen idézeteket a férje oldalán. Aztán rájött, hogy kizárva őt bizonyos ismerősi csoportokból, elég, ha kellően befolyásolható ismerőseinek osztja meg az idézetekkel ékesített képeket, azok majd sorban tovább osztják, így eljut férjéhez is. Férje titkárnőjének is azt javasolta, hogy az irodában helyezzen ki ilyen feliratokat. A családi ünnepségeken ötlettelen családtagjainak felajánlotta, hogy ajándékot vásárol az áldozat számára, például ilyen idézeteket tartalmazó képeslapokat vagy naptárt. Még üdítőkből is olyat választott, amin hasonló dolgok szerepeltek.

A végső lökést az jelentette, amikor a cégnél dolgozó alkalmazottak a feleség sugallatára a banketten transzparenst feszítettek ki azzal a felirattal, hogy "Soha ne engedd, hogy szívedben a szeretet helyét elfoglalja a kötelesség". A menedzser próbált uralkodni magán, de néhány nap múlva összeomlott és egy hétvégén, számítógépe előtt vetett véget életének, miután ismét néhány ilyen bölcselkedésbe botlott.

Noha az eseteket felkapó média szívesen köti ezeket a bűncselekményeket a brazil író nevéhez, ő semmiféleképpen nem felelős azért, hogy rossz célokra használják fel a bölcselkedéseit, ráadásul manapság az általa írt mondatok messze kisebbségben vannak a sok neten terjedő idézet között.

A nyomozók rámutatnak, csak egy bizonyos rétegbe tartozó emberek lehetnek kitéve az ilyesféle zaklatásnak. Azok, akik komolyan veszik és lelkesen megosztják ezeket az idézeteket, egyáltalán nincsenek veszélyben. Csak azok kerülhetnek ilyen kétségbeesett lelkiállapotba, akiket halálosan lefáraszt, felbosszant majd letargiába dönt a sok közhely. 

Tegyünk közösen az ő védelmük érdekében, gondoljuk meg, amikor ilyen idézetet lájkolunk vagy megosztunk! Talán ezzel egy ember életét mentjük meg...

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!

0 Tovább

Megreformált jóga

A jóga legújabb forradalma az Egyesült Államokból indult, ahol a szó szoros értelmében a feje tetejére állítják a dolgokat.

Manapság mindenféle jóga létezik már, ám jellemzően nem Indiában találják ki az új irányzatokat, hanem a nyugati országokban dolgozó oktatók agyalnak a mozgásforma megreformálásán.

A különféle kisebb változtatások után sikerült egészen új szintre juttatni a jógát például azzal, hogy a kiteljesedés érdekében más mozgásformákkal ötvözik. A boxjóga például a zsákolást vegyíti az ászanákkal, és minden héten kesztyűs harcot is beiktatnak. Természetesen sajátos szabályokkal: plusz pontot ér az a pofon, amit egy lábon állva, egyensúlyozva visznek be, és ha valamelyik küzdő elterül a földön, ellenfele is lefekszik szavászana pózba, és közösen relaxálnak.

Nehéz megtalálni a közös nevezőt az újfajta jógák között, de ez állítólag nem is fontos. Az Omaha államban működő Dreadful Lotus stúdió vezetője szerint pont az a szép a jógában, hogy mindenki beleviheti a saját egyéniségét és kipróbálhatja elméleteit.

Ő például hosszas kutatómunka után arra jutott, hogy az Egyesült Államokban egészen máshogy kellene jógázni, mint Indiában. A két ország ugyanis a földgolyó két átellenes oldalán található- tehát amit az indiaiak fejen állva csinálnak, azt a tengerentúlon állva kellene helyesen végrehajtani, és fordítva. Kifejlesztette tehát az új ászanákat, és az inverz jóga máris nagy népszerűségnek örvend. Folyamatosan képzik az oktatókat, és az inverz jóga elindult világhódító útjára.

Mivel sokkal több a fejenállás, mint az megszokott, ezért a stúdiókban új támasztó és kapaszkodó segédeszközöket kell felszerelni. Szerencsére a módszer kifejlesztőjénél ezeket is meg lehet vásárolni. 

Nyilván nem meglepő, hogy ezek a jógaórák drágábbak, mint a hagyományos jógafoglalkozások. Ám ennek nem csak az a magyarázata, hogy több pénzt szeretnének kaszálni, nagyon komoly elméleti háttere van az árszabásnak. Az amerikai oktatók egy része szerint a jóga lényege az, hogy folyamatosan alakul, változik, hatással vannak rá a társadalmi változások, gyakorlatilag létezik egyfajta idomulás- nem választható el a jóga az azt körülvevő világtól. Mivel az Egyesült Államokban meglehetősen anyagias gondolkodásmód dominál, értelemszerűen csak akkor illeszthető be a jóga a helyi spirituális felfogásba, ha drágán lehet órákra járni. Tehát nem kapzsiságról van szó, hanem megteremtik az egyén, a lélek és az embert körülvevő társadalmi környezet összhangját.

Nagyon fontos tehát a harmónia, amire mindig törekedni kell, bárki is szeretne jógázni. Például különleges menedzserjógát fejlesztettek ki, amiben egy kezdő óra csak 24 másodperc (nem véletlenül ennyi: a menedzserek ennyi órán át vannak készenlétben nap mint nap, ez tehát újabb spirituális összefüggés), és kizárólag a mutató- és a középső ujj ritmikus összefonásáról szól, azaz úgy adja meg a testi-lelki feltöltődést az elfoglalt üzletemberek számára, hogy azok ne izzadjanak bele elegáns öltözékükbe. Ahogy egyre edzettebbek lesznek, a napi adag akár a duplájára is növelhető anélkül, hogy túlságosan elfáradnának, noha ekkor még egy másik ujj is bevonható a gyakorlatsorba.

Új trend az is, hogy multimédiás technológiákat vetnek be a jógázás megkönnyítésére. Az egyik ilyen alkalmazással például a telefonnal készíthetünk magunkról fotót, az arcképfelismerő funkció pedig az ászanákat bemutató profi feje helyére a mienket illeszti. Így megtekinthetjük előzetesen, hogy fogunk festeni jógázás közben. Természetesen változtatható az öltözék is, a kiválasztott jóganadrág pedig azonnal meg is rendelhető, és viselhető a videó megtekintése közben.

A relaxálására is van okostelefonos alkalmazás: a készülék az előre beállított időben jelzi, hogy elkezdődött a relaxálás- ekkor a telefon repülős üzemmódba állítja magát, majd nagyjából tíz perc múlva újból csatlakozik a hálózatokra, és a közösségi oldalakon közzé teszi nevünkben, hogy megvolt a napi nyugtató elmélyülés, miközben mi végezhetjük tovább megszokott tevékenységünket.

A virtuális jóga még nagy lehetőségeket tartogat a jövőben, mert bárki számára bárhol és bármikor elérhető, és pont ugyanúgy lehet érte fizetni, mint egy igazi óráért. Minden együtt van tehát ahhoz, hogy elérje a tökéletes elégedettség állapotát a jógázó és az alkalmazást fejlesztő jógi egyaránt.

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!

0 Tovább

Álcázott igazság

blogavatar

Nyomokban tényeket tartalmaz...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

További információk

Sokan hazudnak az interneten. Ezen az oldalon is ez történik, csak mi be is valljuk. felsotudat@freemail.hu

Hirdetés

Blog ajánló

Ott a gól!

Karrierek, elemzések, összegzések, előzetesek, tippek, véleménynyílvánítás. Ez a futball!

Hirdetés