Döbbenetes módon a legnagyobb lábasfejűek képesek a leginkább eltűnni az emberek szeme elől. Sokan félnek ezektől a rejtőző tengeri rémektől, pedig alig tudunk róluk valamit.

A polipok a tenger kaméleonjai: képesek fantasztikusan beleolvadni környezetükbe, változtatják a bőrük színét, mintázatát, sőt, még köveket idéző barázdákat is tudnak imitálni a testükön. Vannak olyan polipfajok, amik még ennél is többet tudnak: más állatokat utánoznak, hogy megtévesszék a vadászokat. Az álcázó polipok például képesek úgy formálni a karjaikat, mintha lepényhalak lennének- nagy trükk!

Ráadásul nagyon különleges testefelépítésűek. Három szív is dobog a testükben, és ahhoz képest, hogy puhatestűek, nagyon intelligens élőlénynek számítanak, akik képesek remekül elrejtőzni, ügyesen menekülnek, kinyitnak bármit. Állítólag még a karjaiknak is külön agya van!

Naná, hogy az embereket mindig is izgatta az a kérdés, hogy nem léteznek-e nagyobb polipok a most ismerteknél. Hideg vizekben élnek olyan óriási polipok, amelyek karjainak átmérője több méteres is lehet, de a legendákban szerepelnek történetek még nagyobb lábasfejűekről, tintahalakról, polipokról. Tintahalból a mélytengerek mélyén élnek nagyok, de igazán ezekről sem tudunk sokat.

A tengeren sok megmagyarázhatatlan eset történik. Erre különféle teóriák születtek mindig is, és az egyik lehetséges feltevés szerint ma még nem ismert tengeri szörnyek okoztak időnként tragédiákat. Ezt persze nehéz igazolni addig, amíg elő nem kerül egy ilyen óriási szuperpolip, de vajon merre rejtőzhetnek?

Nos, a válasz talán egyszerűbb, mint hinnénk! Egy még nagyobb és még fejlettebb polip talán még hatékonyabb az álcázásban! Azaz arról van szó, hogy ők már nem feltétlenül halakat vagy rákokat akarnak imitálni, hanem jó megfigyelők révén hajókat vagy akár tengeralattjárókat. A legendákból ismert szellemhajók egy része tehát könnyen lehet, hogy ilyen gigászi óriáspolip, ami távolról nézve legénység nélküli, megtépázott vitorlásnak látszott. 

A víz alatt pedig akár egész zátonynak is álcázhatják magukat. Néha pont ez csaphatja be a hajósokat, emiatt futhatnak valódi zátonyra, amikor felbukkan egy korábban egyetlen térképen sem jelzett "szikla", ami a valójában egy lábasfejű állat. Módosítják az útvonalat, és pont ebből lesz a tragédia...

Ám nem kell azt hinni, hogy indokolt lenne az emberek babonás félelme az óriási polipoktól. Az ilyen ügyesen rejtőzködő állatok óriási pusztítást is tudnának végezni, ha akarnának. Ehhez képest viszont semmi ilyesmiről nem hallani. És ennek is logikus a magyarázata: mint a legtöbb igazán nagy testű tengeri állat, például a cetcápa, a kék bálna, az óriáspolip is teljesen békés, ártalmatlan állat, ami nem vadászik emberekre. Pont azért fejlesztették ki a kifinomult rejtőzködési technikáikat, mert jobban félnek tőlünk, mint ahogy nekik kéne tőlük.

Szóval nem kell rettegni a mitikus óriáspolipoktól. Sőt, ők kerülnek bajba a környezetszennyezés és a nagy hajóforgalom miatt, talán már alig van belőlük a tengerekben. Azt hiszem, csak akkor fogják magukat megmutatni nekünk, ha már nem érzik magukat ekkora veszélyben...

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!