A több millió éve élt óriás sárkánygyíkok fejlett társadalmáról még mindig kevés az információnk.

Sőt, sokan még azt sem tudják, nem ostoba, tohonya állatok voltak a dinoszauruszok. Valamiért nem erőltetik bizonyos tudományos körök, hogy átértékeljük a nézeteinket, talán céljaik szempontjából hasznosabb nekik, ha eltitkolják a valóságot.

Pedig a jelek magukért beszélnek! A legfejlettebb, csúcsragadozónak számító dinoszauruszok hatalmas feje magáért beszél: ugyan próbálják velünk elhitetni, hogy aprócska agyuk volt, de az evolúció nem pazarló. Lennie kellett valaminek abban a koponyában, aligha víz vagy levegő töltötte ki!

És ez még csak az első bizonyíték. Nézzük meg azokat az aprócska mellső lábakat! Itt van egy ilyen nagy és erős ragadozó, ilyen suta kezekkel- ezzel ugyan nem ejtett el, nem tépett szét semmit. Tudjuk jól, hogy az ember is változott az évezredek alatt, kevésbé masszív a testfelépítésünk, és a jövőben a technika fejlődésével végtagjaink némileg el is csökevényesedhetnek, hiszen nem kell ezekre számítanunk mondjuk az életben maradáshoz. A dinóknál miért ne játszódhatott volna le ez a folyamat? A karok mérete és magassága igenis ideális- csak nem vadászathoz, hanem munkaállomások kezeléséhez!

Lássuk az ellenérveket! Az egyik például az, hogy az egykor élt lények csontjai előkerültek ugyan, ám hol vannak azok a bizonyos berendezések, gépek, amelyek bizonyítanák intelligenciájukat? Nos, itt bizony kénytelenek vagyunk elméleteket felállítani. Ne feledjük, a tudósok is ezt teszik- az, hogy milyen színűnek festik le a dinoszauruszokat, inkább csak találgatás. Néhány faj esetében találtak a közelmúltban pigmentmaradványokat, de az, ahogy ma egy T. Rexet elképzelünk, tényleg csak képzelgés, nem több.

Szóval nyugodtan hagyatkozhatunk a logikus következtetésekre. A fejlettebb civilizációt felépítő dinoszauruszok egyszerűen eljutottak oda, hogy eszközeiket, gépeiket lebomló, újrahasznosító anyagokból építették. És innentől kezdve már tudjuk is a választ arra, miért nem találtunk eddig ilyet! Ráadásul azzal is tisztában vagyunk, a Földet egykor uraló lények egyik pillanatról a másikra tűntek el. A katalklizma rengeteg dolgot megsemmisíthetett abból, amit felépítettek.

Apropó, itt van ez a titokzatos, kihalást okozó katasztrófa. Különös, hogy még mindig csak találgatunk, meteor okozhatta, vulkánkitörés vagy cunami. És mi van, ha a dinoszauruszok mentek túl messzire a földi viszonyok átalakítása során? Mi van, ha globális pusztítást okozott a felelőtlenségük? Észre se vették, hogy a vesztükbe rohantak... Bizony, ennek is lehetne üzenete a ma embere számára.

Természetesen még rengeteg a nyitott kérdés. Nem tudjuk, minden dinoszaurusz intelligens volt-e. Lehet, hogy egymás mellett éltek a fejlett társadalomban élő és a jóval egyszerűbb gondolkodású dinoszauruszok. Ebben semmi meglepő nem lenne, hiszen pusztán a maradványaink alapján az emberek és az emberszabású majmok sem térnek el annyira. Az is lehet, kihasználták őket a céljaikra- vagy akár meg is ették azokat. 

Válaszokat talán akkor kaphatunk, ha végre célirányosan folytatjuk a kutatást az intelligens dinoszauruszok civilizációja után, és nem abból indulunk ki, hogy a dinók csak bamba növénymajszolók vagy vérszomjas zabálógépek lehettek.

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!