Több jel utal arra, hogy nem a Marson laknak értelmes lények naprendszerünkben.

Az emberiség fantáziáját jó ideje megmozgatja már az a kérdés, kizárólag bolygónkon alakult-e ki értelmes élet, vagy máshol is élnek intelligens lények? Persze ehhez el kellett jutni odáig, hogy megértsük, mi is az a Naprendszer, és bolygónk nincs egyedül égitestként.

Ma már tudjuk, hogy számtalan csillagrendszerben számtalan bolygó létezik, de először természetesen a szomszédos égitestekről próbáltunk információt szerezni. Bár fejlettnek gondoljuk magunkat, ehhez képest csak legközelebbi szomszédunkig jutottunk: a Holdra lépett néhány ember, de ott csak port és köveket találtak.

A különféle szondák megvizsgálták már a Vénuszt, a Jupitert és holdjait, sőt, a Plútót is, de a leginkább az érdekelt mindig mindenkit, mi van a Marson. A marslakókról regények és filmek születtek, de a bolygóra küldött önműködő eszközök egyelőre nem találták nyomát az életnek. Pedig az volt a legvalószínűbb helyszín- ha ott sincs intelligens élet, akkor sehol nincs a Naprendszerben?

Valamiért a legnagyobb égitesttel, a Nappal nem számol senki. Igen, ott rettentően nagy a meleg. Úgy véljük, hogy olyan körülmények között nem lehetséges az intelligens élet. Ám hány olyan dolog van, amiről kiderült, hogy nem úgy van, ahogy elképzeltük? A Föld nem lapos, sőt, nem körülöttünk kering a Nap hanem fordítva. Olyan különleges helyeken találtunk élőlényeket a bolygónkon, ahol senki nem számított rá: a tenger legmélyebb pontján, durván sós tavakban, sivatagokban.

Szóval a meleg csak egy tényező, amin az Élet felül tud emelkedni. Természetesen nem úgy kell elképzelni a lehetséges naplakókat, mintha lángoló emberek lennének, hiszen a csillag mérete, tömege miatt ez felettébb valószínűtlen. (Természetesen itt is fennáll a tévedés lehetősége...) Inkább korongszerű lények lehetnek, amelyek jól elvannak az iszonyú hőségben.

Lássuk, mi támasztja alá ezt a teóriát! A vándorló napfoltok, melyekről igazán pontosat nem derített ki a tudomány, akár a naplakók tevékenységével összefüggésben is kialakulhattak. Végülis miért kellene "csak úgy" foltoknak lenni egy izzó felületű csillagon, ha nem ezért? A napkitöréseknek is lehet köze a bolygón lakók ipari tevékenységéhez. Az Omaha államban működő James T. Kirk Starscraper University néhány kutatója ugyanis gyanús mintákat talált a kitörések sorozatában, amelyeket megfelelő sebességgel hanggá alakítva pentaton skálát kaptak! Úgy vélik, ezek az információk egyszer még dekódolhatóak lesznek. A napfoltok eloszlásában is települések nyomait sejtik, csak persze nem földi jellegű utcákat és tereket kell keresni. 

A bizonyítékok másik fele pedig nagyon is földi eredetű. A legendák és mítoszok az istenekről, akik az embernek adták a tüzet- na vajon kik lehettek azok, akik pont a tüzet hozták el nekünk? Pont azt, ami lehetővé tetté civilizációnk fantasztikus fejlődését. Izgalmas elképzelés, ha az a bizonyos őstűz közvetlenül a Napról érkezett hozzánk. Az is lehet, hogy a tudósok által felderített egykori klímaváltozásokért is a naplakók tevékenysége felelős, ők segítettek ezen a módon az emberiség fennmaradásában- vagy magának az életnek a kialakulásában!

Persze könnyen tehették ezt, hiszen biztosan lehettek benne, hogy a nagy meleg miatt az emberek soha nem jutnak el a Napra. Így aztán nem "importálhatjuk" a rossz szokásainkat, a háborúkat oda. És hogy miért segítették az embereket? Hát talán egyszerűen csak új kihívást keresett ez a fejlett kultúra. Kíváncsiak voltak, nem lángoló csillagokon, hanem az ő szemszögükből hideg, halott helynek tűnő bolygókon létezhet-e élet. Szerencsénkre igen! Pedig talán ők is úgy voltak vele, ez elképzelhetetlen...

Hogy milyen lehet az élet egy városban a Napon? Hát erről ma még csak találgatások léteznek, de az biztos, hogy a távfűtésre kevesebbet kell költeni, mint mifelénk. Talán ők hozzánk járnak kémkedni, és kihasználva a hasonlóságot, hokimeccseken épülnek be a korongokba.

És ha tényleg vannak naplakók, attól sem kell tartanunk, hogy csillagunk egyszer kialszik, hiszen majd ők életben tartják. Szóval mindenkinek az a jobb, ha a naprendszerben van másik értelmes lény, és azok a Napon laknak.

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!