Valamiért titkolni akarják előlünk az evolúció egyik zsákutcáját.

Rengeteg különös lény él a nagyvilágon. Meglepő, de sok-sok állatfajnak fejlődött ki szárnyas változata az evolúció évmilliói alatt: van repülő mókus, repülő gyík, repülő béka, sőt, még repülő halat is ismerünk. Vagy gondoljunk a dinoszauruszokra, megtalálták már a repülő dínók maradványait is a föld mélyén. És persze ott vannak a madarak, a denevér...

Különös, hogy eddig még épp csak repülő humanoidokról nem hallott senki. Pedig bizonyára nagy feltűnést keltene egy szárnyas ősember csontváza, és egyből beindulna sokak fantáziája. Az ember mindig álmodott is a repülésről, ezért találták fel a sok gépet, vagy a madárként siklást lehetővé tevő wingsuitot, és persze a képregények is tele vannak repülni képes hősökkel.

Nos, a hírek szerint pedig találtak már különös maradványokat. Kelet-Ázsia sivatagos vidékén ásott ki egy közös kubai-amerikai régészexpedíció fantasztikus állapotban fennmaradt csontvázakat. Olyan fajok fosszíliái ezek, amelyek már réges-rég kihaltak. És azt beszélik, volt közöttük egy igazán feltűnő példány is...

Azt hitték eleinte, egy emberi és egy nagyobb szárnyas dínó maradványai keveredtek egy lelőhelyen, de aztán szembesülni kellett az igazsággal: ez bizony egy önálló emberfaj, ami valamilyen szinten képes volt repülni. Ám szárnya nem tűnt túl erősnek, így azt feltételezik a szakemberek, hogy kicsit talán esetlen volt.

Meglehet, hogy azért haltak ki a repülő emberek, mert ez inkább csak az evolúció zsákutcája volt. A másik teória szerint nagyon is eredményesen vadásztak, és pont ezért maradtak le a fejlődésben: nem volt szükség az eszközhasználatra, a tűz felfedezésére, a folyamatosan egyre többre képes emberekhez képest primitívek maradtak. Aztán amikor a két faj elkerülhetetlen összecsapása megtörtént, nem volt esélye az okosabb, fegyvereket használó homo sapiensszel szemben a homo volans néven emlegetett humanoidoknak.

És hogy miért kell ezt titkolni az emberek elől? Egyszerűen azért, mert az emberek nem hiszik el az egyszerű, valóságos tényeket. Jelentős részük egyből úgy vélné, szó nincs szárnyas emberekről, ezek a lényeg angyalok voltak. Akár még vallásháborúk is kitörhetnének az angyalhívők és ellenfeleik között, puszta tudatlanságból.

Jobb hát, ha inkább várnak az ilyen leletek nyilvánosságra hozatalával addig, amíg megérik rá az emberiség. Hogy mikor jön el ez az időpont- ki tudja? Talán sose? Vagy mégis jobb lenne, ha felnőttként kezelnének minket? Nehezen megválaszolható kérdések ezek. De ha arra gondolunk, hány faj tűnt el a Földről az évmilliók alatt, míg mi mindig itt vagyunk, talán azért egy ilyen helyzetet is kezelhetnénk előbb-utóbb. Legalább szembesülhetnénk vele, hogy mi is a sorsukra juthatunk, ha saját magunk alatt vágjuk a fát.

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!