A legújabb kutatások szerint az ital molekulaszerkezete a felelős azért, hogy a baráti társaságok kedvenc itala a sör szerte a nagyvilágon.

Felfigyeltél már rá, hogy bármerre utazol a világban barátokkal, az egyik legfontosabb információ mindenki számára az, hogy merre lehet sört kapni? Vannak, akik nem mondhatók nyelvtehetségnek, de sört mégis sok országban tudnának kérni. Ha mást nem is, a beer, bier, pivo vagy cerveza szavakat jól megtanulják. A legismertebb helyi söröket szintén sokan tudják sorolni, legyen szó horvát, belga, egyiptomi vagy indonéz nedűkről.

A sör neve egyet jelent a közösséggel. Egyedül jóval kevesebben söröznek- a mai online világban is jobban esik akkor sört bontani, ha a chatpartner is legurít egy pohárral a világ másik felén. Az igazi haveri buliknál is fontosabb kellék egy láda sör minden más itókánál. Vajon miért pont ennek az italnak van ilyen kiemelt szerepe?

A sör kellemes ízű, nem túl erős, viszont kifejezetten egészséges, természetes alapanyagokból készült ital. (Ismerjük a fél évezrede született bajor sörtisztasági törvényt: sör malátából, komlóból, élesztőből és vízből készülhet, slussz.) Gyakorlatilag az ókor óta ismert ez a gabonából főzött ital, már Egyiptomban és Mezopotámiában fogyasztották.

Ott az istenek ajándékaként tekintettek a sörre. Manapság persze úgy véljük, az ilyen misztikus történeteknek nincs alapja, szó sem volt égi segítségről, a mindig kísérletező és újító emberi szellemnek köszönhető ez az ital. 

Legalábbis eddig így hittük. Ám a King Ralph University kutatóinak köszönhetően átalakulhat a sörről és a sörözésről kialakult képünk. A söratomok ugyanis képesek reagálni a helyszínre és az alkalomra! Amikor az élelmiszerszociológiai tanszék laboratóriumában hagyományos körülmények között vizsgálták, akkor az ital nagyjából úgy viselkedett, mint más alkoholos italok.

Az egyik fiatal doktorandusz viszont megkésett a rá kirótt feladattal, és a munkát félbehagyva csatlakozott néhány barátjához egy spontán sörözésen. Ahogy egyre jobb lett a hangulat, a vidám csapat egyik tagjában felmerült az ötlet, hogy segítsék barátjuk munkáját, még ha kicsit kapatosak is. Azt gondolták, végülis söröznek, tehát a sörkutatás empirikus részét végzik éppen.

A komolytalannak induló labormunka viszont váratlan fordulatot hozott: a buli izgalmas módosulást okozott a sör molekulaszerkezetében. A szabályos alakzatba rendeződött molekulák nagyobb hatással vannak a jó hangulatért felelős agyi receptorokra. Ezt a kutatók egyfajta "isteni összetételnek" nevezték, mert eddig még nem sikerült kideríteni, pusztán csak szerencsés véletlenről van szó, vagy nagyon is tudatosan tervezte meg így a sör összetételét. A vidám közösségek rezonanciafrekvenciája okozhatja a molekularendeződést, de ezt a jelenséget még tovább kell vizsgálni, különböző összetételű, korosztályú emberek bulizásával.

Tudjuk jól, sokféle sör van, ezek bulikompatibilitása is különböző. A mesterséges adalékokkal dúsítottak általában kevésbé eredményes hangulatjavítók. Más és más korosztályhoz és társadalmi csoporthoz illenek a lager, pilseni illetve ale típusú sörök,  szintén másféle összejöveteleknél választanak búzasört vagy ízesített söröket. Az emberek szinte ösztönösen megérzik, mikor mit kell választani- és ez nem véletlen a kutatók szerint.

Talán hamarosan kiderítik majd, hogy egy ókori géniusznak köszönhetjük ezt a különleges ital, vagy valóban ajándékba kaptuk- valakiktől. Bárhonnan is származik, a lényeg az, hogy bátran hallgassunk ösztöneinkre, amikor barátainkkal töltünk egy vidám estét, és kérjünk egy korsó hideg, frissítő sört!

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!