A jóga legújabb forradalma az Egyesült Államokból indult, ahol a szó szoros értelmében a feje tetejére állítják a dolgokat.

Manapság mindenféle jóga létezik már, ám jellemzően nem Indiában találják ki az új irányzatokat, hanem a nyugati országokban dolgozó oktatók agyalnak a mozgásforma megreformálásán.

A különféle kisebb változtatások után sikerült egészen új szintre juttatni a jógát például azzal, hogy a kiteljesedés érdekében más mozgásformákkal ötvözik. A boxjóga például a zsákolást vegyíti az ászanákkal, és minden héten kesztyűs harcot is beiktatnak. Természetesen sajátos szabályokkal: plusz pontot ér az a pofon, amit egy lábon állva, egyensúlyozva visznek be, és ha valamelyik küzdő elterül a földön, ellenfele is lefekszik szavászana pózba, és közösen relaxálnak.

Nehéz megtalálni a közös nevezőt az újfajta jógák között, de ez állítólag nem is fontos. Az Omaha államban működő Dreadful Lotus stúdió vezetője szerint pont az a szép a jógában, hogy mindenki beleviheti a saját egyéniségét és kipróbálhatja elméleteit.

Ő például hosszas kutatómunka után arra jutott, hogy az Egyesült Államokban egészen máshogy kellene jógázni, mint Indiában. A két ország ugyanis a földgolyó két átellenes oldalán található- tehát amit az indiaiak fejen állva csinálnak, azt a tengerentúlon állva kellene helyesen végrehajtani, és fordítva. Kifejlesztette tehát az új ászanákat, és az inverz jóga máris nagy népszerűségnek örvend. Folyamatosan képzik az oktatókat, és az inverz jóga elindult világhódító útjára.

Mivel sokkal több a fejenállás, mint az megszokott, ezért a stúdiókban új támasztó és kapaszkodó segédeszközöket kell felszerelni. Szerencsére a módszer kifejlesztőjénél ezeket is meg lehet vásárolni. 

Nyilván nem meglepő, hogy ezek a jógaórák drágábbak, mint a hagyományos jógafoglalkozások. Ám ennek nem csak az a magyarázata, hogy több pénzt szeretnének kaszálni, nagyon komoly elméleti háttere van az árszabásnak. Az amerikai oktatók egy része szerint a jóga lényege az, hogy folyamatosan alakul, változik, hatással vannak rá a társadalmi változások, gyakorlatilag létezik egyfajta idomulás- nem választható el a jóga az azt körülvevő világtól. Mivel az Egyesült Államokban meglehetősen anyagias gondolkodásmód dominál, értelemszerűen csak akkor illeszthető be a jóga a helyi spirituális felfogásba, ha drágán lehet órákra járni. Tehát nem kapzsiságról van szó, hanem megteremtik az egyén, a lélek és az embert körülvevő társadalmi környezet összhangját.

Nagyon fontos tehát a harmónia, amire mindig törekedni kell, bárki is szeretne jógázni. Például különleges menedzserjógát fejlesztettek ki, amiben egy kezdő óra csak 24 másodperc (nem véletlenül ennyi: a menedzserek ennyi órán át vannak készenlétben nap mint nap, ez tehát újabb spirituális összefüggés), és kizárólag a mutató- és a középső ujj ritmikus összefonásáról szól, azaz úgy adja meg a testi-lelki feltöltődést az elfoglalt üzletemberek számára, hogy azok ne izzadjanak bele elegáns öltözékükbe. Ahogy egyre edzettebbek lesznek, a napi adag akár a duplájára is növelhető anélkül, hogy túlságosan elfáradnának, noha ekkor még egy másik ujj is bevonható a gyakorlatsorba.

Új trend az is, hogy multimédiás technológiákat vetnek be a jógázás megkönnyítésére. Az egyik ilyen alkalmazással például a telefonnal készíthetünk magunkról fotót, az arcképfelismerő funkció pedig az ászanákat bemutató profi feje helyére a mienket illeszti. Így megtekinthetjük előzetesen, hogy fogunk festeni jógázás közben. Természetesen változtatható az öltözék is, a kiválasztott jóganadrág pedig azonnal meg is rendelhető, és viselhető a videó megtekintése közben.

A relaxálására is van okostelefonos alkalmazás: a készülék az előre beállított időben jelzi, hogy elkezdődött a relaxálás- ekkor a telefon repülős üzemmódba állítja magát, majd nagyjából tíz perc múlva újból csatlakozik a hálózatokra, és a közösségi oldalakon közzé teszi nevünkben, hogy megvolt a napi nyugtató elmélyülés, miközben mi végezhetjük tovább megszokott tevékenységünket.

A virtuális jóga még nagy lehetőségeket tartogat a jövőben, mert bárki számára bárhol és bármikor elérhető, és pont ugyanúgy lehet érte fizetni, mint egy igazi óráért. Minden együtt van tehát ahhoz, hogy elérje a tökéletes elégedettség állapotát a jógázó és az alkalmazást fejlesztő jógi egyaránt.

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!