Valakik nagyon szeretnék eltitkolni, hol éltek az ősi görög istenek.

A régi mítoszokból tudjuk, Zeusz és a többi isten az Olümposz hegységben laktak. Igazán látványos ez a hely, a legmagasabb csúcs 2919 méterre nyúlik, nem csoda hát, hogy az ókori emberek legendákat szőttek köré, mondhatnánk.

Ám mint oly sok más régi mítosznak, valami alapja csak lehetett ezeknek a történeteknek. Túlságosan is emberinek tűnik az emberfeletti erővel bíró istenek civakodása, messze állnak attól az éteri képtől, ahogy manapság például az istenfigurákat elképzeljük. Viszálykodó, szerelmeskedő, az emberek harcaiba beavatkozó istenek voltak ők, élükön Zeusszal. Milyen különös, hogy felesége is volt- ugyan ki az, aki összead két istent?... Ráadásul nem is egyszer nősült a mítoszok szerint.

Létezik, hogy a görög emberek a saját szórakozásukra találtak ki egy ilyen szappanoperába illő sztorit? Az emberek nem a Barátok köztöt nézték, hanem hallgatták a mesét az istenek legújabb balhéiról, ügyeiről? Netán nagyon is valóságos motívumok adták az ihletet?

Vannak kutatók, akik szerint ez utóbbi a helyzet. Egyszerűen a mai ember fölényeskedése vezetett minket tévútra, akik úgy véljük, okosabbak, bölcsebbek vagyunk a buta ókoriaknál, akiknek szüksége volt valamiféle istenekre kapaszkodóként. Pedig sokkal egyszerűbb is lehet a válasz: valóban voltak korszakok, egyfajta párhuzamos társadalomként léteztek emberek és isteni hatalommal felruházott, de valójában emberek alkotta kisebb elit csoportok.

Még mielőtt bárki felszisszenne, ne feledjük, hányszor fordult elő, hogy bennszülöttek istenként tekintettek a köreikben megjelent fehér emberekre! Ugyan miért ne létezhetett volna egy magasan fejlett civilizáció, ami az ókori emberek számára elképzelhetetlenül erős, korszerű fegyverekkel is bírt, ám valójában ugyanolyan jellemhibáik voltak? 

Teljesen nyilvánvaló, hogy kényelmesen költözhettek a legmagasabb hegyek tetejére is, hiszen voltak repülőgépeik, így felülről szemlélték az egyszerű embereket. Néha megjelentek köztük, majd gyorsan el is tűntek az égbe- megszülettek hát a mítoszok. Villámokat dobáló isten? Elektromos fegyver! A tengerek istene? Fejlett időjárásbefolyásoló szerkezetek. Minden legendának könnyű megtalálni a mai analógiáját.

Ám aztán a görög istenek világa mindörökre elveszett. Ennek okait csak gyaníthatjuk. Talán sok más, fejlett civilizációhoz hasonlóan önmaguk okozták saját pusztulásukat. Vagy egyszerűen megrekedt, zsákutcába jutott a saját kultúrájuk, s szétszéledtek az emberiség között. Bármi is volt az ok, akár háború, akár elvándorlás állt a háttérben, az Olümposzról készült kép árulkodó: mintha ledózerolták volna a csúcs egy részét, esetleg döbbenetes energiájú fegyverrel gyakorlatilag leolvasztották azt, eltüntetve az istenek létének minden bizonyítékát.

Meglehet, Zeusz utódai ma is köztünk élnek, sőt, talán évszázadokon át, generációról generációra adták tovább a családon belül az igazi titkokat. Meglehet, a korukat meghaladó zseniális találmányok feltalálói isteni ivadékok, akik csak újra elővették azt, ami egyszer már létezett. Vajon eljutottunk már oda, ahol az egykori istenek tartottak, vagy még mindig van lemaradásunk? 

Jó eséllyel valakik már pontosan tudják, mi az igazság, de gondosan eltüntették még az esetlegesen létező nyomokat is. Így addig, amíg Zeusz utódai fel nem fedik magukat, nem tudhatunk biztosat.

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!