Forradalom a coachképzésben, lépések a coaching alapú társadalom irányába, új coaching trendek. Nyakunkon a boldog, megcoachingolt jövő?

Nyugodtan állíthatjuk, manapság már az is találkozott a coach szóval, aki fél évszázada magányos remeteként tengeti mindennapjait a kiskunsági szavannán. Hát még mi, többiek, akik nap mint nap álmodozunk arról, hogy coach-olnak, vagy netán, ki nem mondott vágyainkban arról ábrándozunk, hogy magunk is coach-ok legyünk.

És őszintén, ki állhat utunkba? Meg kell találni a piaci rést, és nyilvánvaló módon lesz érdeklődő a minőségi coach szolgáltatásokra. Ma már nem stylist van, hanem divat coach, például. Hamarosan a fodrászokból is frizura coach-ok lehetnek. De ez még csak a kezdet. Íme egy lehetőség, ötletadónak: bénanév coach azoknak, akiket Hümér, Valdemár, Kristályka vagy Büvellő néven anyakönyveztek. Hány évnyi szenvedést enyhíthet a coach, aki nekik segít!

Nem megy a bevásárlás a piacon, mert mindig elbizonytalanodsz, ha alkudni kell? Hívd bizalommal a bazár coach-ot! Netán a pult másik oldalán állsz, de nem érzed teljesnek az életed? Segít a kofa coach! Mindig vesztesz a Monopoly játékban? Ezért találták ki a társas coachingot! A póker szerelmesei sem maradnak támasz nélkül, hiszen a blöff coach mindig tud jó tanácsot adni. (Megjegyzendő, a blöff terén nem csak az erre szakosodott coach-ok profik, tehát van kiből választani.)

Természetesen nem meglepő módon maguk a coach-ok is szorulhatnak segítségre. Hiszen munkájuk annyira fontos, annyira nehéz, hogy jelentkezhetnek a kiégés, elfáradás jelei. Ezért keresett szakemberek a coach coach-ok, akik más coach-okat segítenek a jobb teljesítmény elérésében. Ám ez egy nagyon nehéz szakterülete a coachingnak, és ezért érdemes a legfelkészültebb coach coaching coach-októl tanulni!

Bizony, az élethosszig tanulás a coaching velejárója, gondolhatnánk. Vagy mégsem? Omaha állam jelenleg a coaching igazi Mekkája, s itt dolgozó coaching kutatók (vagyis népszerű nevükön tudomány coach-ok) jöttek rá az inverz coaching-idő paradoxonra. Mint kiderült, a legrövidebb coach éppen annyit ér, mint a több éves, sőt, néha jobb is. Megjelentek hát a szupergyors tanácsadások, és a coaching képzés is lépett: régen hosszasan kellett koptatni az iskolapadot, de ma már léteznek pár hétvégés coach tanfolyamok is. Még vizsgálják, hogy tényleg minél rövidebb, annál hatékonyabb-e a képzés- nagyon izgalmas lehetőség az 1 másodperces coachtanfolyamok területe!

Ez a különleges újítás vélhetően először a már említett Omaha államban nyer majd teret. Ott már olyan fejlettségi szintre jutottak, hogy hamarosan át fognak állni a coaching alapú társadalomra. Nyilván vannak területek, ahol ez könnyebben ment. A tanárokból tudás coach, a hivatali ügyintézőkből bürokrácia coach lett, a jegybank elnöke mostantól a fő deviza coach, az orvosok egy része pedig egészség coach, a többiek pedig fájdalomelviselési coach-ok lesznek. Némi kavarodást okozott, hogy a sportcsapatok edzői, akik eddig is coach-ok voltak, hogyan legyenek nevezve, de végül sport coach-ok veszik át a helyüket, amitől az eredményesség javulását várják.

Szintén kihívás volt, hogy nevezzék bizonyos régies szakmák képviselőit. A kőművesből például a javaslat szerint brick coach-ok, az inkább nagy építkezésen dolgozók pedig concrete coach-ok lettek. De a jövőben valószínűleg egy kategóriába kerülnek az építészekkel, ingatlanügynökökkel és a hitelközvetítőkkel, az otthonteremtési coach összefoglaló név alatt. 

Ráadásul a jövő azzal kecsegtet, hogy fizikai munkásokra nem is lesz szükség, mert ahelyett hogy új épületek építésére pazarolnák az időt, a jelenlegi lakhatási helyzet elfogadására koncentrálnak majd az otthonteremtési coach-ok. Így nem kell erőforrást fordítani a fárasztóbb munkákra, az emberek boldogabbak lesznek a jelenlegi helyzetükkel, és az egykori ingatlanosoknak ugyanúgy meglesz a bevétele. Ez megkönnyíti a jövendőbeli otthonvédelmi coach-ok, az egykori rendőrök és tűzoltók munkáját. Előbbiek majd üléseken győzik meg a bűnözőket a lumpen életmód feladásáról, utóbbiak pedig vigaszt nyújtanak azoknak, akiknek leégett a házuk.

Hihetetlen, de még az is lehet coaching, ha két ember találkozik a parkban, és beszélget egy jót! Ha mind a két fél coach, akkor a kölcsönös coaching után mind a ketten számlázhatnak, s így mind a ketten bevételhez jutnak- pusztán úgy, hogy kimennek a szabadba. Ez mindenki számára megteremti majd az anyagi biztonságot!

Tudom, itt, ma, Magyarországon még nehéz elhinni, hogy van, ahol már ilyen tempóban épül a boldog jövő. De a hazai coach-ok már most is köztünk járnak, rendelkezésre állnak jelentős számban, és segítenek átvészelni azt a kis időt, amíg nálunk is megvalósul a coaching alapú társadalom!

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!