A legkisebb lényeknek is lehetnek érzései a tudósok szerint.

Vírusok és baktériumok- ha ezekről hallunk, mindig kicsit megijedünk. Vészjósló lények ezek, pedig ha arra gondolunk, mennyivel kerülünk kapcsolatban életünk során, és ebből mennyire kevés okoz valójában gondot, akkor azért mégsem kellene rettegnünk.

Az, hogy a vírusok élőlények-e, vitatott kérdés. A baktériumok viszont biztosan prokarióták. Rengeteg van belőlük, minden egyes ember szervezetében tízszer annyi él, mint ahány sejt alkot minket! Egész életünkben velük élünk együtt- többnyire békés viszonyban, amíg ártó baktériumokkal nem kerülünk szembe.

Manapság meghatározza a gyógyítást az, hogy a baktériumok ellen nyakra-főre felírják az antibiotikumokat. A széles spektrumú antibiotikumok bevetése pedig azt hozta magával, hogy új, ellenállóbb baktériumok fejlődtek ki, amelyekkel nem nagyon tud mit kezdeni az orvostudomány.

Vannak, akik szerint ebben az egészben benne van a baktériumok bosszúja: a rossz és jó baktériumok egyfajta különleges közösséget alkotnak. Lehet, hogy az egyes baktériumoknak korlátozottak a szellemi képességei, de azért több milliárd példány már csak más. Végülis az ember is csak sejtek közössége- egyetlen sejtről senki nem hinné, hogy érez vagy gondolkodik, na de együtt?

Tehát a széles spektrumú antibiotikumok annyi velünk folyamatosan együtt élő, jó szándékú baktériumot pusztítanak el, hogy a túlélők ezt valóságos agressziónak foghatják fel. Meglehet, úgy érzik, ez aljas támadás ellenük, összefognak akár a számukra alapvetően nem szimpatikus gonosz baktériumokkal is, hogy megvédjék magukat. És bizony sikerrel is járnak...

Természetesen ha ez igaz, a baktériumoknak örömet is lehet okozni. Persze nehéz kitalálni, mi jön be nekik. Egy egyetemi kutatócsoport Dardzsilingisztánban vizsgálta, vajon milyen módon lehet jó kedvre hangolni a baktériumainkat. Úgy találták, a jó zene feltétlenül feldobja őket, a bélben levő baktériumok jól érzik magukat, ha mindenféle gyógyszerek helyett ízletes, minőségi ételekkel látjuk el őket, és érdekes módon a baktériumok velünk együtt felpörögnek ha sportolni megyünk. Az alkoholos itallal viszont csínján kell bánni, mert a baktériumok könnyen elzüllenek, de mértékkel fogyasztva ez sem árt. Ezt tartsuk észben, ha nem akarunk egy nagy csapat részeges baktériummal együtt élni!

Érdekes, hogy a velünk élő baktériumok tudnak igazodni az ízlésünkhöz. Azok maradnak velünk, amelyek szeretik a mi zenénket, élvezik a mi sportunkat, ízlenek nekik a mi ételeink.

Ezért érhetik az embereket meglepetések, amikor külföldön újfajta ételek, hatások érik a baktériumainkat. Hamar tudnak alkalmazkodni, meg tudnak barátkozni a számukra idegen nyelvet beszélő máshonnan származó baktériumokkal, csak hagyjunk nekik időt a barátkozásra, és ne kezdjük mindenféle gyógyszerekkel bombázni azon nyomban őket, mert ezen esetleg megsértődnek.

Se az nem tesz nekik jót, ha dühösek lesznek, se az, ha melankóliába zuhannak. Mert ha ők szomorúak, mi is azok leszünk- figyeljünk tehát oda magunkra, és akkor velünk együtt ők is jól érzik magukat. Ha figyelünk rá, talán még meg is halljuk, mit üzennek- amikor megmagyarázhatatlanul jó a kedvünk, egyszerűen csak örülünk az életnek, akkor könnyen lehet, a baktériumok állnak a jókedvünk hátterében.

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!