Marslakók a közigazgatásban

A földönkívüliek tehetnek arról, hogy az adminisztráció és a bürokrácia szinten minden fejlesztést, forradalmi ötletet sikeresen el tud gáncsolni.

Az emberiség kétségkívül messzire jutott a kőbaltától. Ám arról nagyon-nagyon sokáig csak álmodozhattunk, hogy a levegőbe emelkedünk, az űrbe pedig mindmáig csak egy maroknyi ember juthatott fel.

A bolygónkat kívülről figyelő értelmes lények -mert senkinek ne legyen affelől kétsége, hogy a milliárdnyi bolygóból több máson is értelmes élet van- kíváncsiak voltak, hogy fejlődik az emberi faj. Ők már eljutottak ide, bizonyos jeleit ennek meg is figyelték már a hozzáértők, akikre nem nagyon hallgatnak. 

Az, hogy az ufóhívőnek csúfolt szakembereket ilyen lejáratókampányok hiteltelenítik, nem véletlen. A többi bolygó lakói nem nagyon akarnak barátkozni velünk, legalábbis egyelőre, és erre jó eszköz, hogy úgy manipulálják a médiát, hogy azzal a létezésüket igazoló tényeket teszik nevetségessé.

Ám ez értelemszerűen nem elég számukra. A technikai fejlődés során eljutottunk az űrrepülésig, még a Holdra is kiléphettek fajunk képviselői. Az ember azt hinné, innen már csak egy karnyújtásnyira van a többi bolygó, ám érdekes módon teljesen megtorpant a fejlődés. Az elmúlt négy évtizedben nem előre jutottunk, hanem a korábban elért célokból is csak álom lett! A hatvanas években elég jó volt a technikai színvonal Holdutazáshos, most meg nem? A böhöm számítógépek és kezdetleges rakéták jobbak voltak a mai eszközöknél? Elég furcsa.

Ám mindig történt valami. Egy-egy rossz pillanatban történt baleset évekkel vetette vissza az űrkutatást, és ha nem is feltételezzük, hogy a földönkívüliek robbantottak rakétát, nem is tettek semmit azért, hogy rámutassanak, hol a hiba.

Ráadásul volt a kezükben egy félelmetes fegyver: a bürokrácia. A fejlett lények figyelték, merre halad az emberiség, és amikor érezhetővé vált a gyorsuló fejlődés, akkor beépített ügynökeik segítségével elkezdtek mindent megbonyolítani. A törvényhozást megszálló "marslakók" semmi mást nem csináltak, csak egyre újabb adminisztratív szabályozásokat harcoltak ki. Szabadalmaztatás, engedélyeztetés, mindenről papír és pecsét kell, az információkat összegzik, elemzik, rögzítik és így tovább.

Az űrkutatás hőskorában voltak olyan különleges, erős egyéniségek, akik képesek voltak a hivatalos keretek között is izgalmas fejlesztéseket koordinálni: Koroljov vagy von Braun. Ám természetesen előbb-utóbb a Rendszer kerekedett felül, és most már minden megy szép, hivatalos kerékvágásban. Vagyis inkább nem megy.

És az őrület egyre folytatódik. Azt hiszed, az évtizedek óta halott szerzők miatt kell egyre növelni a szellemi termékek védettségét? Ők kérték, hogy ne 50, 70, hanem akár 100 évről beszéljenek? A teljes internetes forgalmat megfigyelő rendszerek sem a terrorizmusról szólnak (ha az lenne a cél, akkor vajon hogy lehetnének ilyen eredményesek a támadások?), hanem a különféle fejlesztéseket figyelik meg. A kommunikáció akadályozása, a tudáshoz való hozzáférés meggátolása sokat segít abban, hogy most ott tartunk, örömünnep, amiért egy magáncég felvisz egy műholdat a Föld köré. Emberek, ezen a szinten már a Szputnyikkal túl tudtunk lépni! 

Ha valahova eljut a "nyugati civilizáció", az nem békét jelent, hanem iszonyúan felduzzasztott bürokráciát. Már nem kellenek beépített emberek, a bürokrácia egy szint után önmagát élteti, a saját pozícióit erősíti. A földönkívüliek csak elindították a folyamatot, a minden bolondságról meggyőzhető emberek maguk hajtották a papírhalmok igájába a fejüket. Így lehet szépen-lassan az egész bolygót behálózni. Elég fura, hogy termelő gépekből egyre kevesebb van, míg irodai alkalmazottra minden mennyiségben szükség van. Nem űrhajót kell gyártani, hanem aktát, ez a realitás.

Meg kell tanulni szabadnak lenni, hogy tényleg szabadon szárnyalhasson a fantáziánk! Persze lehet, hogy még nem is vagyunk elég érettek a kapcsolatfelvételre, és a saját érdekünkben akadályoznak minket. Ez persze nem vigasztal, amikor minden újszerű ötletet sikerül eltemetni az akták mélyén...

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!

0 Tovább

Izgalmas újévi hiedelmek

Vágjunk rendet a hiteles és teljesen alaptalan babonák világában!

A szilveszter megünneplése régesrégi hagyomány, és természetesen a szokásos módon sok hiedelem kapcsolódik az óév búcsúztatásához és az új üdvözléséhez. Ezek egy része alaptalan butaság, ám van aminek akad igazságtartalma. Lássunk pár példát!

A szilveszteri petárdázás, trombitálás és minden más hangos zajkeltés alapja az, hogy állítólag a hangerő elijeszti az ártó szellemeket, amelyek így nem zavarják meg az új évben az életünket. Ez badarság, több okból is. A más létsíkon létező szellemek nem is hallják a petárdadurrogást, másrészt mi lenne akkor, ha január elsején nem jönnének? "Bekopogtatnának" a rákövetkező nap...

A petárdázással maximum azt érjük el, hogy valaki megsérül illetve sok kutya megijed, értelmetlen az egész. Nyilvánvaló az ilyenek kereskedelmével nagy bevételre szert tevők népszerűsítik a petárdázást.

A tűzijáték viszont kicsit más. Keleten élő eleink egy telente többször is visszatérő üstököst idéznek ezzel a hagyománnyal, persze ez az egész módosult az évszázadok alatt, így lett belőle látványos parádé. Általában nem árt, aki szereti, nézze bátran.

Emlékszünk pár éve az Y2K pánikra, amikor azt hitték, a 2000-es évekbe fordulva minden számítógépes rendszer lefagy, mert a gépeket erre az évszázadra nem programozták be. Ez butaság volt, nem is volt semmi alapja, hiszen a számítástechnikában kettes számrendszert használnak- ebből következik viszont az, hogy 2048-ban érdemes lesz figyelni! Szerencsére addig még van pár évtized...

Bizonyára vannak, akik szerint az új évben fogyasztott disznó egyfajta rasszizmus, amivel kirekesztenek bizonyos vallási csoportokat az ünneplésből. Ez butaság, hiszen a szokás akkor alakult ki, amikor ez fel sem merülhetett. A babona szerint a sertés "kitúrja" a szerencsénket, de azt hiszem, a megsütött jószág már senkinek nem túr ki semmit...

A valóságban más miatt alakult ki a hagyomány. A középkorban igen nagy szegénységben élt a köznép jelentős része, ennek megfelelően nagyon szerények voltak a szilveszteri ünneplés lehetőségei. Valószínűleg pár furmányos alak találta ki a hiedelmet, ami lehetővé tette, hogy legalább ezen a napon jól tudjanak lakni. Érdekesség, hogy a nagy eszemiszomnak azonban van olyan hatása, hogy a következő nap átadjuk magunkat a pihenésnek, ám az elfogyasztott kalóriadús étel mégis energiát ad a hideg téli napokra, megvéd a betegségektől. Tehát van értelme a malacpecsenyének, éljünk vele bátran.

A lencse érdekes módon az ősi sumér-magyar illetve inka-maja kultúrákban is nagyra becsült étel volt. Fogyasztása nem csak egészséges, jó hatással van a lélekre. Az apró lencsék önkéntelenül is számolásra, számvetésre késztetnek minket, ezzel egy kicsit tornáztatjuk az agyat, jobban képesek leszünk odafigyelni a részletekre. Mondhatni, okosabbak leszünk- ennek a hagyománynak tehát van valamiféle alapja, ezt alátámasztották a legújabb bikvantumpszichológiai kutatások is. Csak arra vigyázzunk, hogy kizárólag a lencse eredeti formájában hatásos ez, turmixolva nem!

A pénz számolása újév napján esetén vagyonbevonzó hatásúnak számít. Állítólag több évezredes iratokban is szerepel ez a vélekedés, de ha logikusan gondolkodunk, akkor is láthatjuk, a pénz molekulái stimulálhatnak minket, és a hasonló a hasonlóhoz vonzódik elv alapján segítenek a pénzszerzésben. Ám mivel változik minden körülöttünk, a készpénzt egyre kevésbé használjuk, érdemes a fizikai pénzszámlálás mellett egy bankszámlakivonatot is átböngészni. A hiedelmek szerint jót jelent, ha az egyenlegünk végén minél hosszabb szám van!

Állítólag érdemes kitárni az ajtókat éjfél után, hogy az óév "kimehessen". Ez teljes mértékben butaság, hiszen rohan az idő magától is, néha még úgy is érezzük, túl gyorsan... Az olaszoknál hagyomány a szerencsehozó piros alsónemű viselése, de ez pusztán marketingcélzatú pletyka, semmi alapja nincs. Egyszerűen csak azért terjesztették el, mert így mindenki vett legalább egy, teljesen felesleges vörös gatyát, ezzel is pörgött az üzlet...

Azt mondják, az év első napján vidámnak kell lenni, barátokkal kell találkozni, hiszen ami aznap történik, az rányomja a bélyegét az egész évünkre. Hát nem kell nagy ész hozzá, hogy boldogabbak leszünk ha jól érezzük magunkat és szerető család és barátok vesznek körül. Ez a hagyomány arra emlékeztessen minket, hogy ne csak elsején, hanem minden egyes nap törekedjünk arra, hogy vidáman, pozitív szemlélettel ébredjünk! Ebben tényleg segít, ha a szilvesztert is így töltjük.

Elrúgja-e a szerencsénket az újév napján fogyasztott baromfi? Nos, a történet nem egészen így néz ki. A madarak között sokkal több a bosszúálló, másrészt a madárlélek később kerül a túlvilágra, mint más állatoké. Mivel a madarak rövid távban gondolkodnak, ha pont az új év első napján fogyasztják őket, a baromfik egy része ártó kísértetként marad a család közelében- legalábbis így tartják pár helyen. Ki tudja, mi benne az igazság, de jobb az óvatosság.

Úgy vélik, az év első napján tilos bármit kivinni a házból- még a szemetet sem szabad. Ennek annyi alapja van, hogy az a pezsgés, ami a szilveszterre jellemző, meg tudja zavarni egy épület szívcsakráját, melynek rendeződéséhez idő szükséges. Ám tovább borítja az egyensúlyt, ha ezt vagy azt eltávolítunk- ezért jobb ragaszkodni ehhez a régi babonához. Kivételt az jelent, ha semmiféle felhajtással nem jár a szilveszter, mert akkor nem keletkezik semmi zavar sem. De ez talán még egy mindentől távol eső tanyán sem fordul elő.

Rengetegen úgy tartják, nagyon jót jelent, ha valaki az új év legelső lottósorsolásán telitalálatot ér el. Ehhez viszont fontos a lencseevés, a pénzszámolás, a szerencsebevonzás, valamint nem árt venni egy lottószelvényt. 

Új hagyományok is kialakulnak, hiszen az életünk is változik. Aki például azt szeretné, hogy jó tévéműsorokat lásson egész évben, annak a távirányítóval végig kell kapcsolgatnia az összes fogható csatornát. Aki érdekes, tartalmas cikkeket szeretne olvasni 2016-ban, annak az év első napján legalább három írást kell könyvjelzővel a kedvencek közé menteni. 

Bőven lehetne még sorolni a különféle hagyományokat. Bizonyos azték kultúrákban például brutális áldozatokkal ünnepeltek- hogy ez mennyire hozott nekik szerencsét, látható abból, mi lett a birodalmukkal. Ám mi, magyarok még mindig itt vagyunk, tehát érdemes a mi szerencsehozó hagyományaink közül a hitelesekre támaszkodni.

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!

0 Tovább

Az elcsalt Szilveszter

Globális összeesküvéssel hamisítják meg a naptárainkat.

Mind szépen megtanultuk az iskolában, hogy az év 365 napos, méghozzá azért, mert mindez a Föld mozgásához kapcsolódik. Mindent tudni vélünk hónapokról, hetekről és évszakokról, életünk pedig szép, folyamatos mederben zajlik.

De valami mégsem stimmel! Az idősebb generáció emlékezhet a nagy decemberi havazásokra, a fehér karácsonyokra. Ám ilyenre az utóbbi években nem nagyon van példa: rekordmeleg decembereket élünk, az igazi tél pedig január vége felé köszönt be.

A nyári hónapokban örülünk a melegnek, ám ott meg sokan jártak pórul mostanában, hogy a júniusra lefoglalt nyaralások nem teltek túl kellemesen a váratlanul hűvös idő miatt. Szeptemberben viszont őrületes kánikula van mostanság.

Kicsit olyan, mintha évről évre késnének az évszakok. Magyarázzák ezt időnként a globális felmelegedéssel. Az elmélet nagyon izgalmas, az meg pláne, amikor azt képesek állítani, hogy azért vastagodik váratlanul a sarki jégréteg, mert egyre melegebb a Földünk. Hogy is van ez?!?

És mi van, ha egy másik, kézenfekvő magyarázat van az eltolódásra! Egyszerűen az, hogy becsapnak, átvernek minket, és lerövidítik a naptári évet a csillagászati évhez képest. Az év valójában pár nappal hosszabb kellene, hogy legyen, és akkor nem tolódna el a havazás, ismét megélhetnénk a fehér karácsony élményét.

Jogos érv lenne azt mondani, hogy ezt nem lehet megtenni, hiszen például ott van a napéjegyenlőség, azzal csak nem csalnak! Remek észrevétel, csak van itt egy apróság: te mikor mérted le utoljára, pontosan mikor kel fel a nap és mikor megy le? Észrevennéd, ha az egyik nap 2 perccel rövidebb ideig lenne világos, mint előtte vagy utána? 

Természetesen ezt nem lehet a végtelenségig csinálni, de majd egyszer jön "váratlanul" egy naptárreform. Volt már ilyen a világtörténelemben, ugyebár, és ne higgyük, hogy véletlenül. Aligha fognak olyan feljegyzéseket mutatni, hogy a naptárreformra azért volt szükség, mert decemberben volt a nyár! Szóval kissé zavaros ez az egész.

Persze van annak oka, miért trükköznek az évszakok eltolásával. A háttérhatalmakat egyetlen dolog érdekli: a pénz. Mit számít nekik, hogy nem lesz romantikus, fehér karácsonya a gyerekeknek! Az a fontos, hogy a hideg, zord telek során kimutathatóan kisebb a vásárlási kedv. Mi lenne, ha a nagy karácsonyi ajándékozási őrületben az emberek egy része még esetleg otthon maradna a jó meleg lakásban, ahelyett, hogy kilapátolná a hó alól a kocsit? Lehet, hogy csak pár százaléknyi profitkiesésről beszélünk, de globális szinten nem akármekkora pénz az!

Itt mi nyugaton ki vagyunk szolgáltatva azoknak, akik manipulálják még a naptárat is, de érdemes odafigyelni rá, sok természetközeli nép egészen más naptárat követ, máskor ünneplik az új évet is. Nem véletlenül, ebben biztos lehet mindenki...

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!

0 Tovább

A fenyőfák titkos élete

Leszámolások, maffiamódszerek, kegyetlenség- durva út vezet a faiskoláktól a nappalikig, ahol a családok örömére feldíszítve áll a karácsonyfa.

Sok szempontból különlegesnek számítanak az örökzöld fenyők. A legtöbbünk már amiatt is becsben tartja őket, amiért örökzöldként emlegetjük őket. Egyébként is romantikus gondolatokat társítunk a fenyőkhöz, fenyőerdőkhöz.

Ám sokan azt gyanítják, hogy a fenyőknek van egyfajta különleges, emberi ésszel nehezen felfogható növényintelligenciájuk. Kutatásokat folytattak, és próbálták megfigyelni, a fenyők reagálnak-e a szidásra, jobban növekednek-e zene hallatán, és így tovább. A vizsgálatoknak nem volt egyértelmű eredménye- nem azért, mert nem történt változás, hanem azért, mert a gyanú szerint a fenyőegyedeknek sajátos ízlése van. És a metálrajongó fenyők például kedvetlenek lettek amikor diszkózene szólt.

Az igazán érdekes dolog viszont az, hogy a fenyőknek sajátos társadalma is van. Nagyon úgy tűnik, nem lehet csak úgy egymás közelébe telepíteni különféle fenyőket, mert egyfajta rasszizmus jeleit vették észre. A leginkább kirekesztőnek az ezüstfenyők számítanak, de a vörösfenyők sem mondhatóak barátságosnak.

És amikor ezeket a dolgokat először megfigyelték a Közép-Altájban működő Santa Moronio Universitad szakemberei, máris továbbvitték a gondolatmenetet. A megdöbbentő felfedezés az lett, hogy az egyes ültetvényen belül fenyőklikkek alakulnak ki, akik terrorizálják gyengébb társaikat.

A fenyők a faiskolákban ugyanis pontosan tisztában vannak azzal, milyen karrier vár rájuk. A nagyobb, idősebb fenyők elmondják nekik, így tudják, hogy a legnagyobb részükből karácsonyfa lesz egy lakásban. A fenyőkben van egyfajta dacos fatalizmus, így nem tragédiaként élik meg azt, hogy kivágják őket, hanem dicsőségként. Azt is tudják, a legszebb fák kelnek el elsőként, így komoly harcot folytatnak gyökereikkel adott terület legjobb erőforrásaiért. A fenyőbandák együtt szinte megfojtják az elesett társaikat. Gyakori a verbális kötekedés, a folyamatos megalázás, rettegésben tartás.

Szóval a szomorú helyzet az, hogy a nappaliban díszelgő lenyűgöző karácsonyfák gyakran a leginkább törtető fenyők voltak annak idején. Ám azzal meg is fizetik ennek az árát, hogy kivágják őket, míg satnyább társaik tovább élhetnek. Sőt, pont, hogy ezekből a kisebbekből lehetnek azok, amelyeket földdel együtt adnak el, és ha túlélik a karácsonyt, kiültetik őket.

A kertekben élő magányos, sokat megélt egykori karácsonyfák hosszú éveken át elmélkedhetnek arról, milyen úton jutottak el idáig. Egy átlagos fa életében nem gyakori a költözés, ők viszont ezt többször átélhették. Ők elfilozofálhatnak arról, hogy mi ér többet: a minden helyzetben tűrés, alkalmazkodás és túlélés, vagy a "nagy pillanat", a karácsonyfává válás.

A kutatás most még csak a faiskolákban nevelt fenyőkről szól, de talán majd arról is kiderül valami, a természetes erdőkben is vannak fenyőmaffiák, hasonló szembenállások, frontvonalak. Ám az igazi erdőségek összetett fatársadalmának titkait minden bizonnyal még nehezebb lesz megfejteni.

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!

0 Tovább

A naplakók birodalma

Több jel utal arra, hogy nem a Marson laknak értelmes lények naprendszerünkben.

Az emberiség fantáziáját jó ideje megmozgatja már az a kérdés, kizárólag bolygónkon alakult-e ki értelmes élet, vagy máshol is élnek intelligens lények? Persze ehhez el kellett jutni odáig, hogy megértsük, mi is az a Naprendszer, és bolygónk nincs egyedül égitestként.

Ma már tudjuk, hogy számtalan csillagrendszerben számtalan bolygó létezik, de először természetesen a szomszédos égitestekről próbáltunk információt szerezni. Bár fejlettnek gondoljuk magunkat, ehhez képest csak legközelebbi szomszédunkig jutottunk: a Holdra lépett néhány ember, de ott csak port és köveket találtak.

A különféle szondák megvizsgálták már a Vénuszt, a Jupitert és holdjait, sőt, a Plútót is, de a leginkább az érdekelt mindig mindenkit, mi van a Marson. A marslakókról regények és filmek születtek, de a bolygóra küldött önműködő eszközök egyelőre nem találták nyomát az életnek. Pedig az volt a legvalószínűbb helyszín- ha ott sincs intelligens élet, akkor sehol nincs a Naprendszerben?

Valamiért a legnagyobb égitesttel, a Nappal nem számol senki. Igen, ott rettentően nagy a meleg. Úgy véljük, hogy olyan körülmények között nem lehetséges az intelligens élet. Ám hány olyan dolog van, amiről kiderült, hogy nem úgy van, ahogy elképzeltük? A Föld nem lapos, sőt, nem körülöttünk kering a Nap hanem fordítva. Olyan különleges helyeken találtunk élőlényeket a bolygónkon, ahol senki nem számított rá: a tenger legmélyebb pontján, durván sós tavakban, sivatagokban.

Szóval a meleg csak egy tényező, amin az Élet felül tud emelkedni. Természetesen nem úgy kell elképzelni a lehetséges naplakókat, mintha lángoló emberek lennének, hiszen a csillag mérete, tömege miatt ez felettébb valószínűtlen. (Természetesen itt is fennáll a tévedés lehetősége...) Inkább korongszerű lények lehetnek, amelyek jól elvannak az iszonyú hőségben.

Lássuk, mi támasztja alá ezt a teóriát! A vándorló napfoltok, melyekről igazán pontosat nem derített ki a tudomány, akár a naplakók tevékenységével összefüggésben is kialakulhattak. Végülis miért kellene "csak úgy" foltoknak lenni egy izzó felületű csillagon, ha nem ezért? A napkitöréseknek is lehet köze a bolygón lakók ipari tevékenységéhez. Az Omaha államban működő James T. Kirk Starscraper University néhány kutatója ugyanis gyanús mintákat talált a kitörések sorozatában, amelyeket megfelelő sebességgel hanggá alakítva pentaton skálát kaptak! Úgy vélik, ezek az információk egyszer még dekódolhatóak lesznek. A napfoltok eloszlásában is települések nyomait sejtik, csak persze nem földi jellegű utcákat és tereket kell keresni. 

A bizonyítékok másik fele pedig nagyon is földi eredetű. A legendák és mítoszok az istenekről, akik az embernek adták a tüzet- na vajon kik lehettek azok, akik pont a tüzet hozták el nekünk? Pont azt, ami lehetővé tetté civilizációnk fantasztikus fejlődését. Izgalmas elképzelés, ha az a bizonyos őstűz közvetlenül a Napról érkezett hozzánk. Az is lehet, hogy a tudósok által felderített egykori klímaváltozásokért is a naplakók tevékenysége felelős, ők segítettek ezen a módon az emberiség fennmaradásában- vagy magának az életnek a kialakulásában!

Persze könnyen tehették ezt, hiszen biztosan lehettek benne, hogy a nagy meleg miatt az emberek soha nem jutnak el a Napra. Így aztán nem "importálhatjuk" a rossz szokásainkat, a háborúkat oda. És hogy miért segítették az embereket? Hát talán egyszerűen csak új kihívást keresett ez a fejlett kultúra. Kíváncsiak voltak, nem lángoló csillagokon, hanem az ő szemszögükből hideg, halott helynek tűnő bolygókon létezhet-e élet. Szerencsénkre igen! Pedig talán ők is úgy voltak vele, ez elképzelhetetlen...

Hogy milyen lehet az élet egy városban a Napon? Hát erről ma még csak találgatások léteznek, de az biztos, hogy a távfűtésre kevesebbet kell költeni, mint mifelénk. Talán ők hozzánk járnak kémkedni, és kihasználva a hasonlóságot, hokimeccseken épülnek be a korongokba.

És ha tényleg vannak naplakók, attól sem kell tartanunk, hogy csillagunk egyszer kialszik, hiszen majd ők életben tartják. Szóval mindenkinek az a jobb, ha a naprendszerben van másik értelmes lény, és azok a Napon laknak.

Amikor a nevedben közzéteszel valamit, az elsősorban nem a világról árul el sokat, hanem rólad. Megosztás tehát saját felelősségre!

0 Tovább

Álcázott igazság

blogavatar

Nyomokban tényeket tartalmaz...

Hirdetés

Legfrissebb bejegyzések

További információk

Sokan hazudnak az interneten. Ezen az oldalon is ez történik, csak mi be is valljuk. felsotudat@freemail.hu

Hirdetés

Blog ajánló

nemkellblogcim

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Hirdetés